Névtelen levél a múzeum ügyében Hozzáadás a gyűjtőhöz
A biztos nem nyilatkozik

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-17 | Bakos András

Azt sem árulja el a fegyelmi biztos, hogy várhatóan mikorra fejezi be a vizsgálatot a szegedi Móra Ferenc Múzeum felfüggesztett igazgatójának ügyében. Az érintett azóta látogatóként jár a kiállításokra, és reméli, tisztázódik a törvénysértés vádja alól. Nem nyilatkozik. Kapott viszont a szerkesztőség egy névtelen levelet, amelynek írója meglepő állításokat fogalmaz meg.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Leletmentés az M5-ös mentén. Most a fegyelmi biztos próbálja felderíteni a múltat. Illusztráció: Gyenes Kálmán
„Kérem a történet feldolgozását az Öntől megszokott korrekt, elfogulatlan formában" – írja a lapunkhoz eljuttatott névtelen levél szerzője, „egy informált EMBER". Alaposan föladja a leckét, hiszen a Vörös Gabriella múzeumigazgató ellen folyó fegyelmi ügyben hiába kérdeztük a két legilletékesebbet, egyikük sem nyilatkozik a részletekről. Így nem tudjuk ellenőrizni a névtelen levélben megfogalmazott információkat.

A megyei közgyűlés június 29-én függesztette fel állásából Vörös Gabriellát, a Móra Ferenc Múzeum igazgatónőjét, és vizsgálat indult annak kiderítésére, tényleg megsértette-e a vezető a közbeszerzési, a számviteli és az államháztartási törvényt, tényleg gond volt-e a számlákkal az M5-ös autópálya nyomvonalának régészeti feltárásakor. Az informált EMBER arra hívja fel a figyelmet, hogy a megyei közgyűlés és a múzeum konfliktusa nem idén nyáron, hanem 2003 áprilisában kezdődött.
Szerinte az útépítők miatt sietni kellett a munkával, a múzeum sietett is, a megyei önkormányzat azonban kifogásolta a megkötött szerződéseket, és amikor szükség lett volna a munkához terepjárókra, nem adott engedélyt a vásárlásra. Emellett úgy rendelkezett, hogy tartalékba kell helyezni a Nemzeti Autópálya Rt.-től kapott 71 millió 750 ezer forint előleget. Ezt a múzeum úgy teljesítette, hogy a pénzt alszámlára helyezte, ami a levélíró szerint jogilag támadható, de az adott helyzetben egyedül lehetséges lépés volt. E pénz fölhasználásáról több vitája is volt a múzeumnak a megyével, s előfordult, hogy az intézmény vezetője ügyvéddel együtt ment a korábbi főjegyzőhöz tárgyalni.

A névtelen levél szerint 2005-ben hat vizsgálatot végeztetett el a múzeumban a megyei önkormányzat, december közepén pedig egy három évre szóló, csak az autópályával kapcsolatos ügyekre kiterjedő revízió kezdődött, holott az előző ellenőrzések is érintették az autópálya-feltárásokat.

Amikor felhívtuk Piri Józsefet, a múzeumban dolgozó fegyelmi biztost, egyetlen, részleteket firtató kérdésünkre sem válaszolt. Azt sem akarta elárulni, befejezi-e a megszabott idő alatt – július 29-éig – a vizsgálatot, s elkészül-e addigra a jelentéssel. A fegyelmi biztosi jelentést a megyei közgyűlés rendkívüli ülésen fogja tárgyalni, s dönt a büntetésről – vagy felmenti a vádak alól az érintettet.

Ez utóbbi végkifejletben bízik Vörös Gabriella, akit a levélben foglalt állításokról is kérdeztünk, de nem nyilatkozott. Azt viszont elárulta, hogy mióta felfüggesztették, többször is járt a múzeumban látogatóként, és meghívta a lapot Szabó Tamás restaurátor jubileumi kiállítására. Azt is kereken kijelentette, hogy nem írt nekünk levelet. Ezt nem is feltételeztük, mert egy humán érdeklődésű, az irodalomhoz vonzódó ember nem ír például olyat, hogy „a keresetkiegészítés nélkül való munkát 1 fő régész vállalta önként".


Továbbá:
Nem félnek a szegedi vendéglősök
Irodaház épülhet Újszegeden
Éjjeli csúszdázás a Ligetfürdőben
Könyvtárbezárások, reklamáció nélkül
Álturistaként Szegeden