A Kurcába nyomják a vizet Hozzáadás a gyűjtőhöz
Többször átmosták a főcsatornát, mégis elpusztult néhány hal

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-15 | Balázsi Irén

Ismét van rucaöröm a Kurcában – annak ellenére, hogy már többször is kapott vízutánpótlást a főcsatorna. A vízügyi szakemberek, az önkormányzat és a horgászok tartják a kapcsolatot, és eredménynek könyvelik el, hogy a tavalyi tömeges halpusztuláshoz képest eddig csak néhány süllő fulladt meg oxigénhiány miatt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Már a rucaöröm is megjelent a víztükrön. Fotó: Tésik Attila
A Kurca városi szakaszán ismét megjelent a víz felszínén a zöld növényzet, amely most még nem képez összefüggő felületet. Az előző nyáron viszont – mint annak idején beszámoltunk róla – a tükröt szinte teljesen befedte az alga, a hínár, majd később a rucaöröm is. Akkor mázsaszámra pusztultak a halak, mert – a szakhatóságok vizsgálatai szerint – nem kaptak elegendő oxigént.

A baj megelőzésére most összefogtak a vízügyi szakemberek, a horgászok és az önkormányzat, és idejében meghozott intézkedésekkel eddig sikerült megakadályozni, hogy a vastag növényzet elvegye a halaktól a levegőt. A polgármesteri hivatal műszaki osztályán Korom Pál vezető főtanácsos lapunk érdeklődésére azt is elmondta, hogy a kánikulai napokon többször átmosatták a főcsatornát.

Az Atikövizig szakemberei kihasználták a Tisza és mellékfolyói apadását, s juttattak vízutánpótlást a Kurcába. De gravitációs úton is sikerült átmosatni a főcsatornát, és a zöld növényzettől is igyekeztek megtisztítani. Korom Pál szerint így sikerült kivédeni az első, két hétig tartó kánikula következményeit.

Az önkormányzat a saját költségén a szezonban már megrendelt egy komplett vizsgálatot, amellyel a víz minőségét ellenőrzik. A vízmintát nemcsak a Kurcából veszik, hanem a Vekerből is, ahol tavaly nyáron a halpusztulás kezdődött. A vízminőség az elemzés alapján jelenleg jónak mondható, de még augusztusban is megismételteti a város az ellenőrzést.
A vezető főtanácsos arról is tájékoztatott: a megelőző intézkedések ellenére is bekövetkezhet veszélyhelyzet, ha három tényező egyidejűleg jelentkezik a főcsatornánál: ha hosszan elhúzódik a kánikula, ám a hőhullám idején az agrárcégek nem tartanak igényt öntözővízre, ugyanakkor a nagy esőzések után szennyezett belvíz kerül a Kurcába.

A városnak az ilyen vészhelyzetek elhárítására ötmillió forint áll rendelkezésére. Korom Pál úgy véli: százszázalékos biztonsággal azonban nem lehet megelőzni a természeti, környezeti tényezők együttes jelentkezésének kedvezőtlen következményeit. Már ebben a szezonban is pusztult el süllő, a tavalyihoz képest azonban jelentéktelen mennyiségben. Bár az is igaz, hogy ha csak egy hal fullad meg oxigénhiány miatt, az is baj. A főtanácsos mégis azt mondta: mindent el kell követni a halpusztulás megelőzése érdekében.


Továbbá:
Betanított munkásokat keres a Hungerit Szentesen
Harcolnak a kertészeti szakiskoláért
Első fokon megszüntették Borzi Márta perét
Százmillió forintról mondott le a MÁV
Ötven éve szeretetben