Ifjabb Horeftosz megvette a malmot Hozzáadás a gyűjtőhöz
Felújított műemlék lesz a derekegyházi épület

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-15 | Blahó Gabriella

Tizenöt év után elkelt a derekegyházi malom. A helyi mezőgazdasági társaságtól Horeftosz Konstantin vásárolta meg az épületet, melyben helytörténeti múzeumot szeretne létrehozni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A község központjában lévő malomra felújítás vár. Fotó: Blahó Gabriella
Évtizedek óta áll magára hagyottan Derekegyház központjában a malom, az eltelt idő alatt bizony romlásnak indult, a falubeliek legfeljebb szemlélői lehettek ennek a folyamatnak. A korábbi tulajdonos, a Derek Mező Rt. nem tudta hasznosítani az épületet, ezért meghirdette eladásra. Tizenöt év után jelentkezett az első vevő, Horeftosz Konstantin. A szentesi kereskedő vásárolta meg az épületet ötmillió forintért, és azt tervezi, helytörténeti múzeumot hoz létre ezen a helyen.

Az apa még nem került elő

Horeftosz Kristóf ellen különösen nagy kárt okozó csalás vádjával büntetőeljárás kezdődött öt esztendővel ezelőtt a Szegedi Városi Bíróságon. A megyei bíróság új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, ez most is tart. Dr. Kádár Gábor elnökhelyettes elmondta lapunknak, hogy ebben az évben több tárgyalási napot is tartottak, az eljárás anyaga több tízezer oldal. Az ügy főszereplője, Horeftosz Kristóf – megszegve a lakhelyelhagyási tilalmat – Szentesről mintegy két évvel ezelőtt ismeretlen helyre távozott. Ugyanakkor az is köztudott, hogy Konstantin édesapja ortodox lelkészként igyekezett megőrizni a városba háromszáz éve betelepült görög kereskedők hagyományait: az egyházközség vezetőjeként több műemlék épületet is felújíttatott.

 
Horeftosz az árral kapcsolatban lapunknak elmondta: ahhoz képest, hogy mennyire nem volt kereslet az ingatlanra, kifejezetten jutányos árat fizetett érte. A kétszintes épület földszintjén képzeli el a helytörténeti gyűjteményt, a felső szinten képkeretező műhely működhet, és képkereskedés. A történeti gyűjteménnyel kapcsolatban azt mondta, az önkormányzattal azon lesznek, hogy a kiállított tárgyak hűen mutassák be a település iparának és kultúrájának történetét.

A malom tetejét már kijavította az új tulajdonos. Horeftosz Konstantin még költeni fog a malomra, és kéréssel fordult a műemlékvédelmi hivatalhoz: kapja meg a malom a műemléki státust. Mint mondta, a hivatalnál eddig kedvezően fogadták az ötletet.

Úgy tűnik, hogy a derekegyházi malom ügyében kedvező fordulat állt be, melyet messzemenően üdvözöl Szabó István. A falu polgármestere nagyon örül annak, hogy a malom végre gazdára talált, s remény van arra, hogy a település központjában lévő, lepusztultan is mutatós épület képe megváltozzon. A helytörténeti múzeummal kapcsolatban azt mondta, az új tulajdonos elképzelése illeszkedik az önkormányzat tervébe.


Továbbá:
A Kurcába nyomják a vizet
Gazdag program a szentesi szabadtérin
Betanított munkásokat keres a Hungerit Szentesen
A kórház hóna alá nyúlnak
Harcolnak a kertészeti szakiskoláért