Szelíd-agresszív görkorcsolyások Hozzáadás a gyűjtőhöz
Mondták már nekik, hogy akasszák föl magukat

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-12 | Gonda Zsuzsa

Mondták már nekik, hogy akasszák föl magukat, és volt, hogy vascsővel mentek ellenük. A szegedi görkorcsolyások saját bevallásuk szerint csak nyugodt körülményeket szeretnének. A fiúk szerint kár, hogy néhányan úgy gondolják, ártanak a város imidzsének. A szegedi korisok ugyanis nagyon jók, így akár nevezetességnek is lehetne őket tekinteni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A trükkösebb mozdulatokat megörökítik. Fotó: Segesvári Csaba
A megyeháza lépcsőjén látom meg őket, nyolcan, tízen lehetnek. Lábukon görkori, lábszárukat és combjukat átlagember számára természetellenes szögben tartva ugranak a virágtartók peremére. Néha esnek, néha nem. A trükkösebb ugrásokat filmre veszik.

A „jármű" neve ugyan agresszív görkorcsolya, de a fiúk egyáltalán nem harciasak.
– Nem azért csináljuk, hogy cinket okozzunk magunknak vagy másnak, hanem mert szeretjük – mondják.

– Korizunk nyáron és télen, akár mínusz húsz fokban is – mondja Gyémánt István, vagy koris néven G-ME. A speciális név nemcsak a tagoknak jár, hanem a csapatoknak is. A Szegedi Tartalékos Brigád (STB), Csövön Patkány Csúszunk (CSPCS), vagy a Wemsical nem jelent éles határt. Mindenki ismer mindenkit, mindenki szeret mindenkit – mondják. Annyira, hogy közös nevük is van: Nem Tudunk Korizni (NTK). Korizni persze tudnak – ezt vízszintes forgás, csavar, szaltó és kézenállás bizonyítja –, a helyszínnel azonban gondjaik vannak.

– A legtöbb helyről elküldenek minket azzal, hogy koptatjuk a követ, a betont. Mindig elmondjuk, hogy ez lehetetlen, mert a göri kereke gumiból van. Ha rongálni akarnánk, akkor sem azt a helyet tennénk tönkre, amit használunk – magyarázza Tóth Norbert Márton, alias Pocok. Mesélik: volt, hogy vascsővel támadt rájuk egy extrém sportok iránt kevéssé toleráns szegedi, és megtörtént, hogy egy lakó kalapáccsal verte szét a háza előtti szegélyt, hogy jelezze: nem örül az NTK jelenlétének.

– Egy idősebb nő egyszer el akart zavarni minket. Volt nálunk kamera, és megkérdeztük, hogy szeretne-e üzenni valamit az ifjúságnak. A válasz ez volt: igen, akassza fel magát – idéz föl egy kedves sztorit Kóbász, azaz Gárdonyi Dániel. És hogy lehet erre reagálni?
– Megszoktuk. Ilyenkor elmegyünk – válaszolják. Arra a kérdésre, hogy miért nem az újszegedi pályán játszanak, azt mondják, az olyan, mintha mindennap töltött káposztát kellene enniük. Majd finoman megjegyzik: ha azt hiszem, hogy játszanak, szívesen kölcsön adják a „görit", próbáljam ki. Kihagyom. Inkább a félelmeikről kérdezem őket.

– Dobbantás. Így hívjuk azt, amikor bevállalunk egy nagyobb trükköt. Ilyenkor a mai napig félünk. De ez benne a jó. Az adrenalin – avat be Pipicz László, alias Kis Cipi.
– Olyan ez, mint egy dimenziólépés. Nincs semmi más, csak te, a padka és a közte lévő tér – misztifikálja a korcsolyázást G-ME.

A fiúk szerint kár, hogy néhányan úgy gondolják, ártanak a város imidzsének. A szegedi korisok ugyanis nagyon jók, így akár nevezetességnek is lehetne őket tekinteni.

– Bár lehet, hogy nem vagyunk túl szépek, amikor leizzadva ugrálunk – gondolkodik el G-ME, majd hozzáteszi: külföldön bajnokságokat rendeznek, itthon viszont nem ismerik el sportként az extrém görkorcsolyát. Pedig a felszerelés sem olcsó: egy pár 40-80 ezer forintba kerül és használattól függően félévente, évente cserélni kell.

– Csak azt szeretnénk, ha nyugodtan használhatnánk a korcsolyánkat. Kedves, aranyos gyerekek vagyunk mi, lesz belőlünk orvos és mélytengerkutató. Addig is békében szeretnénk élni Szeged lakosságával – magyarázza G-ME, majd „nekigurul" egy újabb ugrásnak.


Továbbá:
A kivétel erősíti az (alap)szabályt?
Nem hatott a boszorkánybűbáj
A meleg vízzel dacolnak az őshonos fák
Mázsaszámra pusztulnak a kagylók a Tiszán
Barlangot vájt a hosszan tartó árvíz