Első fokon megszüntették Borzi Márta perét Hozzáadás a gyűjtőhöz
Bíróság: későn jött a kereset

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-12 | Balázsi Irén

Megszüntették a munkaügyi bíróságon azt a pert, amelyet dr. Borzi Márta, a szentesi kórház elbocsátott főigazgatója indított a megyei önkormányzat ellen. Az ok: a bíróság szerint késve érkezett Borziék keresete. A végzés nem jogerős, mert Borzi ügyvédjével, Bárándy Péterrel fellebbezést nyújtott be.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Borzi Márta, a szentesi kórház elbocsátott főigazgatója fellebbezést nyújtott be a végzés ellen. Fotó: Schmidt Andrea
Megszüntették a munkaügyi bíróságon azt a pert, amelyet dr. Borzi Márta, a szentesi kórház elbocsátott főigazgatója indított a megyei önkormányzat ellen. Az ok: a bíróság szerint késve érkezett Borziék keresete. A végzés nem jogerős, mert Borzi ügyvédjével, Bárándy Péterrel fellebbezést nyújtott be. A megyei közgyűlés megvárja a jogerős bírósági ítéletet, azután írnak ki pályázatot a szentesi kórház főigazgatói állására.

Még márciusban bocsátotta el a megyei közgyűlés dr. Borzi Mártát, a szentesi kórház főigazgatóját. Az önkormányzat kormánypárti többsége azzal vádolta meg – egyebek mellett – az egészségügyi intézmény vezetőjét, hogy manipulálta a számviteli adatokat, és olyan szerződéseket kötött, amelyek jogszabályt sértettek. Frank József elnök szerint volt példa arra is, hogy mellőzték a közbeszerzési eljárást, és folyamatosan növekedett az intézmény adósságállománya. Borzi Márta ellenben úgy vélte, hogy előre megírták a forgatókönyvet az ő menesztésére, és nem vették figyelembe azt a tényt, miszerint ő cáfolta a fegyelmi vizsgálat megállapításait. Mindezek miatt a főigazgató nem fogadta el a határozatot. Ügyvédjével, dr. Bárándy Péter egykori igazságügy-miniszterrel a munkaügyi bírósághoz fordult.

Hárman visszakapták széküket

Még dr. Borzi Márta mentette fel vezetői megbízatása alól a szentesi kórház három munkatársát. Dr. Tóth Edit orvosigazgató, dr. Kiss Andrea, a minőség-irányításért felelős igazgató és Bálint Attila műszaki osztályvezető azonban nem fogadta el a felmentést, mert nem tartotta azt jogosnak. Mindhárman a munkaügyi bírósághoz fordultak, amely – információnk szerint – hatályon kívül helyezte a korábbi főigazgató határozatát.

Az ügyben illetékes bíróságon arról érdeklődtünk, hol tart az eljárás. A kollégiumvezetőtől származó információnk szerint megszüntették a pert, mert a felperes későn nyújtotta be a keresetet a munkaügyi bíróságra, lekéste a határidőt. A végzés nem jogerős: Borzi Márta fellebbezéséről várhatóan szeptemberben döntenek.

Megkérdeztük az elbocsátott főigazgató ügyvédjét, Bárándy Pétert is. Az egykori igazságügy-miniszter azt mondta: nem szűnt meg a per, a fellebbezési szakaszban tart. Az ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy nem késve adták be a keresetet, „kézbesítési probléma van". Első fokon ugyanis úgy ítélte meg a bíróság, hogy a megyei önkormányzatnak a főigazgató elbocsátásáról szóló, faxon elküldött határozata kézbesítésnek számít. A jogszabály azonban úgy szól, hogy a postán érkezett irat a hivatalos. A postai küldemény a megyei közgyűlés határozatával természetszerűen a faxüzenetnél később érkezett meg Borzihoz, Bárándy azt mondta, ők a hivatalos küldemény megérkezésétől számították a határidőt, így nem mulasztottak.

A megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke, Simicz József lapunk megkeresésére azt nyilatkozta: tiszteletben tartják a bíróság döntését. A közgyűlés csak akkor ír majd ki pályázatot, ha jogerős ítélet születik a perben.


Továbbá:
Százmillió forintról mondott le a MÁV
Ötven éve szeretetben
Kétmilliárd kell a Petőfire
Alkotói díjat kap Kovács vezérőrnagy
A rendőrség lefoglalta a szentesi szamarat