Brusznyai Magyar Örökség-díjas Hozzáadás a gyűjtőhöz
Egy tiszta forradalom tiszta arcaként jellemezték

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-10 | Balázsi Irén

Magyar Örökség-díjat kapott Brusznyai Árpád, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori diákja az 1956-os forradalomban és szabadságharcban való humanista helytállásáért. Az elismerést odaítélő Magyarországért Alapítvány képviselői egy tiszta forradalom tiszta arcaként jellemezték a krisztusi korban kivégzett Brusznyai Árpádot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A magyar örökség részének nyilvánították a derekegyházi születésű Brusznyai Árpádot, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori diákját. A díjat 1995-ben hívta életre a Magyarországért Alapítvány az utolsó fél évszázadban született legjelentősebb teljesítmény elismeréseként. A Magyar Örökség elnevezésű díjat posztumuszként kapta meg a latin–magyar–történelem–görög szakos tanár az 1956-os forradalomban való humanista helytállásáért, akit úgy jellemeztek minap a fővárosi megemlékezésen: „Egy tiszta forradalom tiszta arca."

Brusznyai Árpád a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákja volt. Az 1956-os forradalmat a veszprémi gimnázium pedagógusaként élte meg. A viharos napokban megválasztották a megyei forradalmi tanács elnökének. A sors kegyetlen fintora, hogy amikor börtönbe került a Magyar Népköztársaság megbuktatására irányuló szervezkedésért, a párt megyei bizottságának első titkára, Papp János vallott ellene a bírósági tárgyalásokon, pedig Brusznyai a zűrzavaros időkben megvédte őt a forradalmárok bosszújától. Krisztusi korban, 33 évesen állították 1958. január 9-én az akasztófa alá. Az utolsó szó jogán – a korabeli dokumentumok szerint – Brusznyai Árpád olyan kocsihoz hasonlította a forradalmat, amelyet mások elindítottak, megvadították a lovakat, majd leugráltak arról. „Engem hívtak, hogy fogjam meg a gyeplőt. Én azt megragadtam, minden tőlem telhetőt megtettem, hogy a kocsi ne zuhanjon a szakadékba." – mondta, majd a Himnuszt énekelve ment a bitófa alá.

A rendszerváltozás után Brusznyai Árpád volt osztálytársai táblát állíttattak a szentesi gimnázium bejárata mellé. Az egykori cellatárs, az akkori köztársasági elnök, Göncz Árpád avatta fel az emléktáblát. Azt mondta a ceremónián az államfő, hogy az '56-os forradalom az emberség forradalma volt az embertelenség fölött. S ő büszke a szentesi gimnáziumra, amely ilyen embereket nevelt, mint Brusznyai Árpád.


Továbbá:
Ötven éve szeretetben
Ötezren írták alá a kegyelmi kérvényt
Kétmilliárd kell a Petőfire
Afrikában kelendő a szentesiek ivóvize
Alkotói díjat kap Kovács vezérőrnagy