Lemondott az SBO vezetője Hozzáadás a gyűjtőhöz
Gion Gábort Szentesre hívják

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-08 | Timár Kriszta

A jelenlegi körülmények között nem vállalta tovább a munkát a szegedi kórház sürgősségi betegellátó osztályának (SBO) vezetője. Gion Gábor már több mint egy hónapja felmondott, jövő héttől azonban már valóban nem megy be a kórházba. Szentesre hívják, ő azonban még válogat az ajánlatok között. Volt főnöke azt állítja, részigazságokat mond.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gion már egy hónapja is menni akart. Fotó: Frank Yvette
Lemondott a Szegedi Városi Oktató Kórház sürgősségi betegellátó osztályának vezetője, Gion Gábor. Szándékát már több mint egy hónapja jelezte a kórház vezetőségének, ám még most is ott dolgozik. Ennek egyik oka, hogy egyelőre nem kapta kézhez a felmondáshoz szükséges dokumentumokat. Másrészt a színlelt szerződések felszámolása miatt kialakult bizonytalan helyzet, valamint a nyári szabadságolások miatt úgy döntött, távozásával nem rontja még ő is tovább a helyzetet. A hét végén azonban a tervek szerint ténylegesen elhagyja az intézményt.

– Úgy láttam, a jelen körülmények között nem lehet normális sürgősségi betegellátást csinálni – magyarázta döntését a főorvos. Mint mondta: egyrészt a mentalitással van a baj. – Beutalóval vagy anélkül, hónapok óta fennálló betegségekkel jelentkeznek a betegek, sokszor csak mert épp akkor van idejük az orvosi ellátásra. Vagy épp azt remélik, hogy ezáltal elkerülik a várakozást, ezzel viszont elvesznek időt és energiát olyanoktól, akiknek valóban azonnali ellátásra van szükségük. Ettől most egy kicsit besokalltam.

Pajor szerint Gion részigazságokat mond

Az elhangzott állításokkal szembesítettük a kórház főigazgatóját is. Pajor László a következőképpen reagált az SBO távozó főorvosának nyilatkozatára: „Dr. Gion Gábor rész igazságokat mond. Én például 1974-ben végeztem, 32 éve vagyok orvos, két munkahelyem volt. A SOTE Urológiai Klinikája és a mostani. Dr. Gion Gábor 22 év alatt 9 munkahelyen dolgozott. Az egészségügyben nehéz helyzet van, aki elhivatott, annak nincs hova hátrálni. Válás után a volt feleséget már nem szoktuk szidni. Azzal pedig végképp nem lehet egyetérteni, hogy nem kiemelt bérért semmit sem kell dolgozni."

Természetesen nem a betegek miatt mondott fel, az előbb leírt jelenség ugyanis az országban, sőt a világ számos más országában létezik. – Amikor a szegedi kórházba jöttem, ígértek nekem mindent – mondta Gion Gábor. – Végül azonban csak az orvosok kaptak kiemelt bérezést, a szakdolgozók nem. Alapbérért viszont emelt szintű ellátást, az átszervezések miatt ránk háruló pluszfeladatokat nem követelhetek meg.

A főorvos távozásának okaként említette azt is, hogy a kezdeti pozitívumok után hamar csökkent a támogatottsága is. Nem kapott pénzt az átszervezésekre, pályázatokra, műszercserékre. – Kiépítettem a betegirányítási rendszert, de az is csak addig működött, amíg a túlmunkákat be nem fagyasztották. A végére gyakorlatilag azt várták el tőlem, hogy egy egy négyzetméteres mellékhelyiségben keringőzzek.

A főorvos ezért beadta felmondását, és tárgyalást kezdett a szentesi kórházzal. Azzal az intézménnyel, ahol pályafutása indult. – Úgy érzem, tartozom nekik azzal, hogy bedolgozom nekik, de egyáltalán nem biztos, hogy ez lesz a végleges munkahelyem. Most megtehetem, hogy válogassak az ajánlatok között.


Orvosok is távoznak

Több orvos nem vállalja tovább az ügyelet biztosítását a sürgősségi betegellátó osztályon, mivel a külsősök ügyeleti pénzét csökkentették. Augusztustól az SBO működését teljesen átszervezik és nem külsős, hanem kórházi orvosok ügyelnek majd ott.  



Továbbá:
Kormos javított, Molnár hallgatott
Nyomozás a szárnyasok élve megsemmisítése miatt
Kritikus szegedi kirakatmustra
Eddig nyelték az ''euróbékát'' az utazási irodák
Frank József: politika után pihenés jön