Megítélés Hozzáadás a gyűjtőhöz
Bakos András jegyzete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-06 | Bakos András

"Tiltakozik az igazságérzetük, amely az elmúlt évtizedekben folyton változó viszonyok és jogszabályok közepette, gyorsan meggazdagodó és a büntetést elkerülő ügyeskedők látványán edződött, és az a fundamentuma, hogy ebben az országban nincsenek teljesen tiszta helyzetek."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hatvanötmillió forintos kár érte az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, mert a szentesi baleseti sebészeten nem megfelelően könyveltek el bizonyos műtéteket. Az OEP-nek ez a pénz hiányzott, a hiányt pedig biztosan nem nyelte le csak úgy: valahonnan nyilván pótolta. Ez ugyan egy távoli és nem nagyon szerethető hivatal, de elég sok pénzzel gazdálkodik: azzal, amit az egészségesek és a betegek fizetnek be. Ami a szentesi kórházban akkor történt, az lehet, hogy „szakmai körökben elfogadott eljárás” volt, de valószínűleg nem törvényes. Nyilván vannak árnyalatok, hézagok, de ha teljesen jogszerű lett volna az elszámolás, nem nyomozott volna a rendőrség, nem emelt volna vádat az ügyészség, és nem született volna ilyen ítélet a bíróságon.

A szentesi történetben az az érdekes, hogy mindezt nyilván azok is végiggondolták, akik aláírták a kegyelmi kérvényt Kovács Ágnes és Geönczeöl Tibor büntetésének felfüggesztéséért. Mégis sokkal többet nyomott a latban az, hogy közeli ismerőseikről van szó, olyan emberekről, akiket tisztelnek. Akik aláírták a kérvényt, ismerik a két orvos szüleit, gyermekeit, unokáit, tudják a sebészről, kiket gyógyított meg, tudják róluk, hogyan éltek, és tényleg elborzadnak arra a gondolatra, hogy ennek a két orvosnak börtönbe kell mennie; oda, ahová a rablók kerülnek. Tiltakozik az igazságérzetük, amely az elmúlt évtizedekben folyton változó viszonyok és jogszabályok közepette, gyorsan meggazdagodó és a büntetést elkerülő ügyeskedők látványán edződött, és az a fundamentuma, hogy ebben az országban nincsenek teljesen tiszta helyzetek. Miért pont ez lenne tiszta? Ennél nagyobb károk is érték már az egészségbiztosítót, különben meg Princz Gábornak is kegyelmet kértek, pedig hát... A feljelentés egyébként is a politikának köszönhető, a politikáról pedig, ugye, eleve minden rosszat föltételezünk. "Nyilván voltak bizonyos jogi problémák", magyarázza a Horváth Mihály Gimnázium drámatanára, az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője. Aztán hozzáteszi: a letöltendő börtönbüntetést igazságtalanul súlyosnak érzi, mert hát mégse rablás történt.

A szentesi barátok, ismerősök, szimpatizánsok kiállása egyrészt arra hívja föl a figyelmet, hogy igenis van szolidaritás Magyarországon. De ez eddig is nyilvánvaló volt. Inkább az lenne érdekes, vajon kinek a hibája, hogy a bírósági ítélet és a közösség megítélése között nálunk sokszor ilyen nagy a távolság: a bíróságé, a törvényeké, a rendszeré, vagy az embereké?



Továbbá:
Széljegyzet a lóra
Vészhelyzet
Valakinek a valakije
Forró forint
Zizou, a vezér