A rendőrség lefoglalta a szentesi szamarat Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az állatmenhelyre szállították a megkínzott jószágot

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-05 | Blahó Gabriella

Állatkínzás miatt folyik büntetőeljárás egy szentesi fuvaros ellen, akinek a szamarát lefoglalta a rendőrség. A jószágot a helyi állatmenhelyre szállították.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szamarat Frei Henrik állatvédő gondozza. Fotó: Blahó Gabriella
Újabb fordulatot vett Szentesen a szamaras ügy. Lapunkban korábban beszámoltunk arról, hogy egy lelkes helyi állatvédő, Frei Henrik közadakozásból megvásárolta Ravasz János szentesi fuvaros Jani nevű szamarát, mivel a férfi nem megfelelően bánt az állattal. Frei az állatmenhelyére vitte, és meggyógyította a jószágot. A város lakói által összeadott pénzből Ravasz újabb szamarat vásárolt. A fuvaros – aki rendszeresen közlekedett a szamár húzta szekérrel a szentesi utcákon – a Rudi névre hallgató jószággal sem bánt kesztyűs kézzel, nem gondozta megfelelően. Ezért az állatvédő feljelentést tett a Szentesi Rendőrkapitányságon.

A rendőrség által megkért szakértői vélemény szerint Rudi életveszélyes állapotba került. Dobos András állatorvos diagnózisa szerint az állat maradandó károsodásokat szenvedett. A szakértő a bőr alatti izomrétegben több centiméter mélyen faágdarabokra bukkant, ami ütlegelésre utal – különösen az állat testének marján. Rudi szívburokgyulladást is kapott, ami a szakember szerint egyebek mellett attól lehet, hogy a jószágot kinn tartották az esőben. A szamár farka 7-8 helyen eltörött, feltehetően szintén verés miatt. A korábbi tulajdonos a jószág patáját nem ápolta, ezért diónyi nagyságú kődarabok mélyedtek a szaruba.

– A szakértői vélemény alapján úgy döntöttünk, hogy lefoglaljuk a szamarat – közölte lapunkkal Terdik Tamás. A Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának főhadnagya azt is elmondta, hogy állatkínzás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás az ügyben. A cselekménnyel az állat korábbi tartója gyanúsítható, akit még nem hallgattak ki a rendőrök.

Frei Henrik lapunknak elmondta, tudja, hogy az új törvények szerint az állatkínzásért börtön jár. Hangsúlyozta: ő mindössze annyit akart elérni, hogy Ravasztól elvegyék a jószágot, és tiltsák el az állattartástól.


Továbbá:
Tönkrement a tízmilliós játszótér
Szálloda lehet Csongrád megye legszebb kastélyából
A szentesi diákok büszkék a szép bizonyítványra
Még gyűjtik az aláírásokat a szentesi orvosokért
Ma döntenek a mágocsi kastélyról