Még gyűjtik az aláírásokat a szentesi orvosokért Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ezren már biztosan támogatják a kezdeményezést

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-30 | Blahó Gabriella

Eddig körülbelül ezren írták alá a börtönbüntetésre ítélt két szentesi orvos, Kovács Ágnes és Geönczeöl Tibor kegyelmi kérvényét támogató nyilatkozatot, amelyet az akció kezdeményezői a köztársasági elnöknek akarnak eljuttatni. A civil kezdeményezés újszerűnek számít.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Füsti cukrászda teraszán az elítéltek ismerősei, volt betegek írják alá a nyilatkozatot. Fotó: Vidovics Ferenc
Még néhány napig gyűjtik az aláírásokat a Füsti cukrászda teraszán a szentesi főutcán. Kovács Ágnes és Geönczeöl Tibor kegyelmi kérvényt készül benyújtani, ugyanis, mint megírtuk, különösen nagy kárt okozó csalás miatt mondta ki őket bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság, s mindkettőjüket letöltendő börtönbüntetésre ítélte.
A szentesiek egy csoportjának véleménye szerint az ítélet igazságtalan. Az aláírásgyűjtési akció kezdeményezői nem vitatják, hogy a volt kórházigazgató és a baleseti sebész a jog betűje szerint valóban vétkes, ám úgy érzik, a szabadságvesztés mindkettőjük esetében súlyosabb a méltányolhatónál, ezért arra kérik az államfőt, hogy a letöltendő büntetést függessze fel.

Kivételes eset

Évente több mint ezer egyéni kegyelmi kérvény érkezik a köztársasági elnökhöz. A hivatali évkönyv tanúsága szerint 2004-ben például 1230 kérelem közül 38 esetben gyakorolt kegyelmet az államfő. A hivatalos menet szerint a kérvényt a bíróság az igazságügyi miniszternek továbbítja, aki javaslatával küldi tovább a köztársasági elnökhöz. Az államfőt a döntésben semmilyen jogszabály nem köti, egyet tesz: mérlegel. Határozatát nem indokolja. Az elnöki kegyelem akkor érvényes, ha azt az igazságügy-miniszter egyetértően ellenjegyzi. Az elnöki hivatalhoz kapcsolódó forrásunk szerint a kegyelmi kérvényt támogató aláírásoknak jogi hatásuk nincs. Az elmúlt évek gyakorlatát tekintve viszont a szentesi kezdeményezés újszerű, egy közösség véleményének ilyen kinyilvánítása kivételes az országban.

A főutcai cukrászda teraszán és kézen-közön terjed az aláírásgyűjtő ív, eddig körülbelül ezren szignálták a köztársasági elnöknek címzett levelet, a kegyelmi kérvényeket támogató nyilatkozatot.

– A letöltendő börtönbüntetést támogató vélemény, ha van is, egyszerűen nem jut el hozzánk – fogalmazott Garai Ferencné, az akció egyik kezdeményezője. A volt kórházigazgató és a baleseti sebész ismerősei, volt betegei sorra jelentkeznek, hogy aláírjanak – mondta. A környékbeli falvakból, más városokból egyaránt akad aláíró, szinte mindnyájuk esetében érvényes: kapcsolatuk volt a szentesi kórházzal. Érdekes találkozások is tarkítják a sort, közben szó esik arról, kit milyen problémával kezelt

Geönczeöl doktor, vagy kinek hogyan segített Kovács Ágnes – meséli Garainé Kata.
– Az aláírásra külön senkit nem kérünk meg, mindenki maga dönti el, a cukrászdában pedig senki nem kap egyetlen gombócot sem a nevéért – tette hozzá mosolyogva az óvónő. Az íveket várhatóan a jövő hét első napjaiban adják postára, a köztársasági elnök hivatalának címezve.


Továbbá:
Ma döntenek a mágocsi kastélyról
Elhúzódó felújítás, csökkenő forgalom
Újra lesz nyári színház Szentesen
Egymilliárd a szentesi Tisza-partra
Földgázt keresnek Szentes határában