Célkeresztben a múzeumigazgató Hozzáadás a gyűjtőhöz
Vörös Gabriella fegyelmijéről tárgyalnak holnap

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-28 | Bakos András

Holnap eldől, indul-e fegyelmi vizsgálat a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatójával, Vörös Gabriellával szemben. Az intézményben a belső ellenőrök a megyei önkormányzat közleménye szerint súlyos pénzügyi szabálytalanságokat találtak. A múzeum a megyei önkormányzat legsikeresebb intézménye: Chagall-kiállítását 28 ezren, a Munkácsy-tárlatot tegnapig 36 ezren látták.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Két nappal a döntés előtt ennyit lehetett olvasni a megyei önkormányzat honlapján az ügyről: „fegyelmi eljárás beindításának kezdeményezése megyei önkormányzati fenntartású intézmény vezetőjével szemben".

Kérdésünkre Siket Judit főjegyző azt mondta, azért nincs erről több információ, mert úgy készültek, az ügyet zárt ülésen tárgyalják. Ha az érintett hozzájárul csütörtökön, mégis nyilvános lesz a tárgyalás. A megyei közgyűlés elnöke, Frank József azt mondta, a képviselőknek kell eldönteniük, hogy az, amit a revizorok találtak, elég ok-e arra, hogy fegyelmi vizsgálat induljon. Azt elismerte, valóban a múzeumról, és igazgatónőjéről, Vörös Gabrielláról van szó.

Arról, hogy mit találtak a revizorok, nem nyilatkozott senki – egészen tegnapig. A megyei önkormányzat alelnöke, Marosvári Attila arról tájékoztatta lapunkat, hogy elkészítettek egy közleményt arra az esetre, ha a sajtó érdeklődik.

Munkában a revizorok

A megyei közgyűlés belső ellenőrzési osztályát 2004 júniusában hozták létre: azt követően, hogy az Állami Számvevőszék átvilágította a megyei önkormányzatot, és több hiányosságot is talált, többek között azt, hogy nincs belső ellenőrzése. A revizorok csapata először akkor hallatott magáról, amikor a szentesi kórházban nézte át a bizonylatokat, iratokat. Akkor a közgyűlés elindította a fegyelmi vizsgálatot, majd végül idén márciusban úgy döntött, elbocsátja a kórház főigazgatóját, Borzi Mártát. Ő munkaügyi bírósághoz fordult, és azóta is várja ügyvédjével, Bárándy Péterrel együtt, hogy kitűzzék a per tárgyalásának napját.

Mivel lapunk érdeklődött, megkaptuk a szöveget, amelynek első bekezdése arról szól, hogy a múzeum a megyei önkormányzat egyik legnépszerűbb intézménye, mégis baj van, mert az igazgatónő – a belső ellenőri jelentés szerint – „nem járt el kellő gondossággal az M5-ös autópálya régészeti feltárásához kapcsolódó szerződések kifizetésének teljesítésénél, a gépjármű-üzemeltetési költségek elszámolásánál. Megsértette a közbeszerzési eljárások lefolytatása alkalmával a közbeszerzési törvényt, illetve a szerződéses teljesítések kapcsán a számviteli és az államháztartási törvény rendelkezéseit. Mindezek mellett elégtelenül működtette a vezetői ellenőrzést, ezzel jelentősen megnövelve a visszaélések kockázatát. A belső ellenőri jelentésben tett megállapítások súlyossága miatt a közgyűlés elnöke – az intézmény kiemelkedő szakmai munkája ellenére – nem mérlegelhetett, kénytelen volt fegyelmi eljárást kezdeményező előterjesztést tenni a közgyűlésnek."

– Jóhiszemű, törvénytisztelő, a múzeum ügyei iránt elkötelezett ember vagyok – mondta a történtekről lapunknak Vörös Gabriella. – Mindig a jogszabályokat betartva kívántam vezetni a rám bízott intézményt. Mivel számomra első a múzeum jó hírneve, ezért – ha a megyei közgyűlés csütörtökön a rendelkezésére álló információk alapján úgy dönt – állok a vizsgálat elé. Hiszen mindenkinek elemi érdeke, hogy tisztán lássunk.

Ez a megyei önkormányzat legismertebb intézménye, nemcsak a szegedi, de a megye többi városában lévő múzeum is ehhez a szervezethez tartozik. A szegedi közművelődési palota és a vár mint kiállítóhely – az országos trendbe illően – egyre népszerűbb. A Chagall-kiállítás 28 ezres látogatószámot produkált, a Munkácsy-tárlatot tegnapig mintegy 36 ezren látták.


Továbbá:
Száműzött tojásos galuska
Magyar termék – olasz márkanév alatt
Vágási rekordot döntött a Pick
28 pedagógussal kevesebb
Nem gazdaságosa kiszállásos vérvétel