Egymilliárd a szentesi Tisza-partra Hozzáadás a gyűjtőhöz
Hamarosan elkezdődik a gát felújítása Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-24 | Blahó Gabriella

Egy hét múlva elkezdődik a gát megerősítése a szentesi Tisza- parton. A tizennégy kilométeres szakaszra egymilliárd forintot áldoz a kormány. Ebből a pénzből a gáthoz vezető mindszenti és szegvári utak is megújulnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A védműveket alaposan próbára tette a hosszan tartó magas vízállás. Fotó: Vidovics Ferenc
Napok óta apad a Tisza, várhatóan egy hét múlva kezdődhet a gátak megerősítése a szentesi partoknál. Ezen a szakaszon úgynevezett paplanos módon javítják ki a meglazult részeket. A nagy tavaszi áradáskor alaposan feláztak a védművek, és több helyen csurgás, szivárgás alakult ki.

– Azokon a részeken, ahol korábban megerősítettük a gátakat, nem volt gond – mondta el lapunknak Ötvös Mihály. Az Atikövizig szentesi szakaszmérnöke arról tájékoztatott, hogy a kormány egymilliárd forintot ad a 13,7 kilométeres gátszakasz megújítására. Másfél-két méteres földtámaszt hoznak létre a gát tövében oly módon, hogy felülről haladva rétegesen döngölnek homokot a védművekbe. Ehhez a munkához mintegy 220 ezer köbméter homokot szállítanak a helyszínre.

Elengednék az adót

A szentesi önkormányzat képviselő-testülete június 30-án tárgyalja azt az előterjesztést, amelyben a polgármester javasolja: ebben az évben az üdülőtulajdonosoknak ne kelljen adót fizetniük. A Tisza-parton lévő mintegy hetven hétvégi ház ingatlanadójából egyébként évi 170 ezer forint bevétele származik a helyi költségvetésnek.
A strand csak akkor nyílik meg, ha levonul az ár és sikerült a területet kitakarítani – mondta lapunknak Varga Sándor. A városellátó intézmény vezetője szerint mindaddig nincs értelme ezzel foglalkozni, amíg a folyó megközelíthetetlenné teszi a partot.  
A Tisza bal partján folyik ez a munka a szentesi szakaszmérnökség területén, a jobb parton a csongrádiak dolgoznak majd. Június végétől október végéig be kell fejezni a töltések erősítését, hiszen a fagyos idő erre nem alkalmas.

Az egymilliárd forintból megújul a Solymostói gátőrház rámpája, az oda vezető szilárd burkolatú út, amelyet a honvédség a rendkívüli körülmények között használt. A mindszenti komphoz vezető bejáró helyrehozatalára is futja, ide körülbelül 30 tonna zúzott kő kerül. A 2000-ben épült, Tiszához vezető szegvári út megújítására a kijelölt egymilliárd tartalékkeretéből sikerül áldozni. Ötvös Mihály azt mondta, nyilvánvalóan a szokatlan áradás hívta fel a figyelmet a problémákra – az elmúlt tíz évben nem jutott ekkora támogatás árvízvédelmi célokra.


Félmilliárd Csongrádra

Több mint félmilliárd forint fordítható a csongrádi sárkányfarki zsilip és a sérült felgyői gátszakasz helyreállítására – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Bedő Tamás polgármester. Előbbi helyszínen kibővítik az átereszt, a töltéssuvadásnál pedig két kilométer hosszan újjáépítik a védművet. Minderre 530 millió forint már rendelkezésre áll, a sárkányfarki zsilip esetében meg is kezdődött a tervezés. Az azonnali helyreállítást igénylő károk közé sorolták az Öregszőlők útját, amelynek pályaszerkezete védelmi célokat szolgál. Az úttest rekonstrukciójához szükséges pénzekről és a lakossági ingatlanokban esett károk enyhítéséről egyelőre nem született kormányzati döntés. 



Továbbá:
Földgázt keresnek Szentes határában
Szentesi szemetelők
Útnak indult a Szent Jupát szentesi csapata
A Tisza áldozata a szentesi Páhi család
Börtönbe megy Geönczeöl és Kovács