Dr. Geönczeöl börtönbe vonul Hozzáadás a gyűjtőhöz
Elfogadott pénzt a betegektől, koncepciós pert emleget

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-23 | Blahó Gabriella

Nem olyan hibát követtem el, amiért szégyenkeznem kellene: én tényleg meggyógyítottam azokat az embereket – nyilatkozta lapunknak dr. Geönczeöl Tibor. A szentesi baleseti sebészt három év börtönbüntetésre és hatmillió forint megfizetésére kötelezte a Csongrád Megyei Bíróság, miután sürgősségi beavatkozásként számolt el más műtéteket.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dr. Geönczeölné Török Éva és párja nem érti, miért ilyen súlyos az ítélet. Fotó: Vidovics Ferenc
Nem olyan hibát követtem el, amiért szégyenkeznem kellene: én tényleg meggyógyítottam azokat az embereket – nyilatkozta lapunknak dr. Geönczeöl Tibor. A szentesi baleseti sebészt három év börtönbüntetésre és hatmillió forint megfizetésére kötelezte a Csongrád Megyei Bíróság, miután sürgősségi beavatkozásként számolt el más műtéteket. Az orvos méltánytalannak tartja az ítéletet, szerinte egy elszámolási vitából koncepciós per lett.

Az ítélet szerint a baleseti sebészeti osztály volt vezetője 1997 és 2001 között 173 külföldi beteget látott el 215 alkalommal sürgősségi ellátás címén, ezzel társtettesként – dr. Kovács Ágnes volt főigazgatóval együtt – 65 millió forinttal megkárosította az egészségbiztosítót. Erről a tényállásról a főorvos szentesi otthonában beszélt lapunknak. Amikor megkapta az osztályvezetői kinevezését, megkérdezte dr. Kovács Ágnest, folytatódjék-e a külföldi betegek ellátása úgy, ahogyan korábban.

A kollégák az ítéletről

A hazai gyógyításban szinte példátlan, hogy egy orvost büntetőügyben ilyen súlyosan elítéljenek, ezért megkérdeztük a tramuatológus volt kollégáit, mit gondolnak a történtekről. Dr. Badó Csaba azt mondta: emberileg sajnálja, ami történt, hiszen dr. Geönczeöl kiváló csontsebész, aki aktív életerejében lévő kollégája volt. Úgy érzi, túlzás a három év börtönbüntetés. Dr. Abdul Mokbel így nyilatkozott: „ezentúl eggyel kevesebben leszünk". Szerinte a határozat mindkét elítélt esetében súlyosabb a méltányolhatónál. Dr. Tomcsik Tibor kérdésünkre válaszolva közölte, van véleménye, hosszan lehetne taglalni, de nem osztja meg a nyilvánossággal. Dr. Berki Sándor osztályvezető főorvost SMS-ben értük el, aki mindössze ennyit írt nekünk: „3 hete Oxfordban vagyok, sorry."

– A főigazgatónő azt válaszolta: igen, amíg az OEP nem teszi szóvá. A kinevezésem előtt ugyanígy gyógyultak nálunk a külföldi betegek, főként vajdasági magyarok. Ez egy öröklött dolog volt – mondta dr. Geönczeöl. – Testvérvárosi, sport- és egyházi kapcsolatok révén kerültek a kórházba, tájékoztattam őket arról, hogy sürgősségi ellátás címén van lehetőségük az ingyenes kezelésre. Ezt tudomásul vették, aláírták a szükséges papírokat, és kérték a műtéteket. Valóban megoperáltam őket, és az életük alapvetően megváltozott a csípőprotézisnek köszönhetően. A pénz a kórház költségvetésébe került.

Összességében úgy érzem, ez nem olyan tett, ami miatt szégyenkeznem kellene. Aztán egyszer csak érkezett egy feljelentés „fentről". Ez az eljárás később megszűnt. Aztán érkezett egy másik feljelentés „bentről". Ma sem tudom, ki lehetett. Azt sem értem, hogy az OEP az éves rendszeres ellenőrzések mellett miért csak hosszú idő múlva döntött egyszer csak úgy, hogy egy elszámolási vitát büntetőfeljelentéssel old meg. Ezért feltételezem, hogy ez egy koncepciós ügy – mondta.

Dr. Geönczeöl Tibor: nem bűnöző vagyok, hanem orvos
Az eljárás kezdetekor azzal fordult dr. Kovács Ágneshez, hogy legyen közös jogi képviseletük, de ezt az igazgatónő elutasította. – Nem szeretnék semmit mondani, ami számára kedvezőtlen volna – jelentette ki. – Harmincöt éven át dolgoztam Szentesen, mondhatom, több tízezer embert láttam el, generációkat operáltam. A csípőprotetikában hírnevet szereztem, de nem vagyok az a típusú orvos, aki ezt fontosnak tartja hangoztatni. A betegek elégedettsége hozta hozzám a következő pácienseket.

Beszélgetés közben az is kiderült: igen, fogadott el pénzt a betegektől.
– Tudom, hogy a hálapénz fogalma él a köztudatban, de ez nem olyan egyszerű képlet, mint amilyennek elsőre látszik. Sok múlik az orvos hozzáállásán; a mi betegeink szegények. Nekem nem volt „tarifám". Bíztam benne, felfüggesztett büntetést kapok fél évvel a nyugdíjazásom előtt. A minap hallottam a hírekben, Princz Gábornak 35 milliárd forinttal kellene elszámolnia, az ügyész felfüggesztett ítéletet kért az ügyében. Feltűnő az aránytalanság – fogalmazott a doktor. Hozzátette: – Azért ezt a pályát választottam, mert ez tetszett. Az apám ügyvéd volt, azt mondta, én már ne legyek az, mert ebben az országban nincs jog.

A baleseti sebész halasztást kér a bíróságtól, felülvizsgálati kérelmet és kegyelmi kérvényt nyújt be, de három hét múlva börtönbe kell mennie. A főorvosnak korábbi házasságából két felnőtt gyermeke van. Felesége, Török Éva – aki a szájsebészeten műtős asszisztensként dolgozik – azt mondta: kollégái közül nagyon sokan kifejezték együttérzésüket. – Tartanom kell benne a lelket, vigyáznom kell két közös gyermekünkre. Leghamarabb egy év múlva láthatom újra a férjemet.

Dr. Geönczeöl Tibor most arra számít, börtönkórházban fog dolgozni. – Egyelőre nem tudom, milyenek a körülmények és lehet-e ott egyáltalán érdemleges munkát végezni. Én szeretnék gyógyítani.


Az igazgatónő vár

Dr. Kovács Ágnest másfél év börtönbüntetésre és kétmillió forint megfizetésére kötelezte jogerősen a Csongrád Megyei Bíróság, bűnösnek mondva ki társtettesként, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás büntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében. Természetesen őt is szerettük volna megkérni, adja elő álláspontját. A szentesi kórház volt igazgatójának egyik gyermeke hívta szerkesztőségünket, és azt mondta: édesanyja ügyeinek intézésévél van elfoglalva. Egyelőre nem kapta meg az ítéletet írásban, ezért arról nem akar nyilatkozni.  



Továbbá:
Ezer tő vadkendert találtak Szentesen
Fegyelmi a szentesi kórház vezetőjének