A Tisza áldozata a szentesi Páhi család Hozzáadás a gyűjtőhöz
Elvitte a víz Terike néni fiát és házát

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-19 | Balázsi Irén

A tiszai ártérben volt a háza a szentesi Páhi családnak, amelyet egyik tragédia ért a másik után. A nagymamának, özv. Páhi Sándornénak nemcsak a házát vitte el a folyó, hanem az egyik fiát is. Az esetről lapunk is beszámolt. Két hónapja a gyerekek átmeneti otthonában élnek nyolcan, és abban reménykednek, hogy saját házuk lesz. Az önkormányzat mindent megtesz ennek érdekében.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Özv. Páhi Sándorné az egyik fiával, Sándorral (képünkön jobbról) és annak családjával együtt a gyerekek átmeneti otthonában talált menedéket. Fotó: Balázsi Irén
– Rabnak érzem magam, bár itt mindenünk megvan. A legnagyobb bánatunkban is vigasztaltak bennünket – mondta a szentesi özv. Páhi Sándorné Fekete Terézia. A gyerekek átmeneti otthonában élnek éppen két hónapja, akkor került veszélybe a tiszai ártéren a házuk. A hetvenöt éves Terike nénit minden az egykori hajóállomás környékéhez kötötte, már a nagyszülei is ott éltek. Az édesapja facsősz volt, egy kis kunyhóban laktak régen. Az azonban összedőlt évtizedekkel ezelőtt, de 1968-ban sátortetős szép kis házat építettek helyette.

Egykoron vidéken dolgozott baromfigondozóként az asszony, ám az 1970-es évek második felében hazajött, hogy gondozza beteg szüleit. Terike néni örökölte a házat, amely még 2000-ben is ellenállt az árnak. Most áprilisban megadta magát. Az ár érkezéséig ott lakott két kis melléképületben az idős asszony egyik fia, Sándor a párjával, Kovács Ilonával, nekik öt gyermekük van. A kétéves Lujzi a legkisebb, a legidősebb pedig Tamás, ő tizenkét esztendős. Nyolcan leltek menedékre az átmeneti otthonban, ahol minden gondoskodás ellenére a természet közeli léthez szokott Terike néni bezártnak érzi magát. A bútorokat és más ingóságaikat még a víz betörése előtt sikerült elhelyezni a házukhoz közeli horgásztanyán. Azok ott biztonságban vannak az idős asszony másik fiával.

– Kegyetlen hozzám a sors, ennél több fájdalmat már nem lehet elviselni – sírja el magát Terike néni. Nem sokkal azután, hogy megadta magát az ártéri ház, a harmadik fia kiesett a csónakból, és belefulladt a vízbe. Az esetről, a keresésről akkor lapunk is beszámolt. – Mindent elvitt tőlem a Tisza: a fiamat, a házamat, már csak az unokák éltetnek – mondta. Nem érti az idős asszony, miért mérte rá mindezt a Teremtő, amikor ő sohasem bántott senkit. A szülei arra nevelték, hogy mindenkit szeressen, becsüljön. Egész életében ezt tette, mégis úgy érzi, hogy bünteti a sors.

A Páhi család minél hamarabb szeretne kikerülni az átmeneti otthonból. Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetője eddig is mindent elkövetett azért, hogy mielőbb önálló otthona legyen a bajba jutott Páhiéknak. Most azt várja az önkormányzat, hogy mekkora összeget ítélnek meg a sokgyermekes családnak állami kártalanításként. Az osztályvezető ígérete szerint olyan kertes házat keresnek a családnak, amely megfelel majd az igényeiknek.


Továbbá:
Börtönbe megy Geönczeöl és Kovács
Kicsöngettek, vakáció!
Vízimozi lesz a szentesi strandon
Parkoló helyett autópiac
Megegyeztek a szentesi vérellátóról