Áldíjbeszedők járnak Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-14 | Blahó Gabriella

Néhány fiatalember napok óta zaklatja az időseket Szentesen: díjbeszedőknek adják ki magukat, pénzt kérnek. Így az áramszolgáltató sohasem szed be díjat. Bár ami történik, az bűncselekmény, a Démász nem tett feljelentést, mert a céget nem éri kár. A nyomozók azt kérik a szentesiektől, hogy ha valaki egy cég vagy hivatal embereként csönget be hozzájuk, mindig kérjék el az igazolványát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Új bűncselekmény terjed az országban mindenfelé, most Szentesen is: valamilyen hatóságra, szolgáltatóra vagy hivatalra hivatkozva idegenek kopogtatnak be főként idősekhez, és kihasználva jóhiszeműségüket, pénzt csalnak ki tőlük.

Legutóbb az áramszolgáltató nevében fogyasztási díjat követeltek hat esetben Szentesen, s a tettesek a sértetteknek azt mondták: ha nem adják oda azt a 2-3 ezer forintot, kikapcsolják az áramot. Kecse-Nagy Sándor, a Démász szóvivője elmondta lapunknak, hogy a cég nem tesz feljelentést ezekben az ügyekben, hiszen nem sértett. Visszatérő jelenség a vállalatnál, hogy ügyfeleik panaszkodnak: nem értik, miért kérnek tőlük az otthonukban elmaradt áramdíjat, holott befizették. A szóvivő azt mondta, készpénzt csak az ügyfélszolgálatokon fogadnak el, az ügyfelek pedig egyébként postai csekken fizetnek.

A Szentesi Rendőrkapitányságon nem folyik eljárás ezekben az ügyekben – mert nem született feljelentés. A néhány ezer forintos összeg önmagában szabálysértési tétel, ám ha azt csoportosan és többször csalják ki az elkövetők, megtévesztéssel, akkor bűncselekményről beszélünk – mondta lapunknak Terdik Tamás főhadnagy. Amennyiben a sértettek feljelentést tesznek, úgy elkezdődik az eljárás. A nyomozó azt mondja, nem ez az első ilyen típusú bűncselekmény a városban és környékén. Korábban a szentesi polgármesteri hivatal alkalmazottjának adta ki magát ismeretlen tettes, és a nyugdíjszelvényt akarta ellenőrizni.

Közben a csaknem százéves idős nénitől ellopta összegyűjtött pénzét, mintegy százezer forintot. A főhadnagy felhívta a figyelmet arra: a kerti kaput mindig zárva kell tartani, rá csengőt érdemes szerelni, mely a nyitáskor cseng. Az időseknek – bár nem szívesen használnak mobiltelefont – gyermekeik beépíthetik a gyorstárcsázást a készüléken, mely egyetlen gomb megnyomásával hívja a hozzátartozót. Bárkitől, aki hivatalos személynek adja ki magát, kérjenek igazolványt, mielőtt az otthonukba beengedik – foglalta össze a tudnivalókat.