Megegyeztek a szentesi vérellátóról Hozzáadás a gyűjtőhöz
Kibékültek a civakodó felek

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-13 | Balázsi Irén

A szentesi kórház részlegeként működhet augusztus 1-jétől a helyi véradó állomás, ha a megyei közgyűlés június végi ülésén elfogadják a képviselők az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a megyei önkormányzat közötti megállapodást. A jövőben így nem kerül veszélybe az a több mint százezer lakos élete, akinek az ellátásáról a Kurca-parti település egészségügyi intézménye gondoskodik.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem zárják be a szentesi vérközpontot. Fotó: Tésik Attila
Sokan és sokszor megkongatták az utóbbi időben a vészharangot a szentesi vérközpont fölött, mondván: ha az Országos Vérellátó Szolgálat megszünteti az eredményesen működő állomást, akkor veszélybe kerülhet a betegellátás. Mint lapunkban beszámoltunk, viharos egyeztetések zajlottak a témában az OVSZ főigazgatója, Miskovits Eszter és a szentesi kórházat üzemeltető megyei közgyűlés elnöke, Frank József között.

A nyilatkozatháború azért robbant ki, mert az országos vérellátó nem akarta a jövőben is működtetni a szentesi intézményt, arra hivatkozva, hogy a feladatokat a szolgálat szegedi regionális laboratóriumában is el lehet végezni. Az OVSZ még áprilisban készített egy szerződéstervezetet, amelyet a megyei közgyűlés még tárgyalásra méltónak sem talált. Mint azt megírtuk: a szolgálat főigazgatója erre megtiltotta, hogy Szentesen úgynevezett vércsoport-meghatározásokat és vérválasztáshoz szükséges vizsgálatokat végezzenek. A döntést tisztességtelen ultimátumnak nevezte Frank, mert ezzel a szentesi kórház ellátási körzetéhez tartozó több mint százezer lakos élete kerülhet veszélybe. Mire Miskovits Eszter pánikkeltésnek titulálta a közgyűlési elnök megnyilvánulását.

Ilyen előzmények után utazott a közelmúltban Szegedről egy ad hoc bizottság a fővárosba, hogy a szentesi vérközpont jövőjéről tárgyaljanak. Simicz József, a megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a küldöttségnek sikerült megegyeznie az OVSZ illetékeseivel arról, hogy a szentesi vérállomás a helyi kórház részlegeként működik augusztus 1-jétől. Egyébként 2000 előtt is az egészségügyi intézményhez tartozott. Az elnök szerint korrekt megállapodás született, miután – mint fogalmazott – mindkét fél leszállt a magas lóról. A végső szót az ügyben a megyei közgyűlés tagjai mondják majd ki.


Továbbá:
A szentesi Rozika néni a hét végén volt százesztendős
Ősszel nyit a szentesi Tesco-kút
Az ár elpusztította Erzsike néni házát
Ráfizettek hiszékenységükre
Kitiltják az autókat a ligetből