Makón a legdrágább az üzemanyag Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az autósok a Tesco-kúttól remélik a megoldást

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-30 | Illyés Szabolcs

Van olyan makói benzinkút, ahol huszonkét forinttal többet kell fizetni az ugyanolyan oktánszámú üzemanyagért, mint a vásárhelyi Tesco benzinkútjánál. Az utóbbi hónapokban Vásárhelyen a hipermarket kútja húzta le a benzin árát. Hamarosan Makón is elkészül a Tesco üzemanyagtöltő állomása.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hamarosan elkészül a makói Tesco benzinkútja. Fotó: DV
Néhány tíz kilométeres körzeten belül számottevő árkülönbség van a megyénkben árult azonos oktánszámú üzemanyagok között. Makó mindkét multinacionális tulajdonban lévő kútjánál 294 forintba kerül az üzemanyag, csak a Volán-telepen olcsóbb valamivel, itt 289 forintért adnak egy litert. Addig Hódmezővásárhelyen ugyanezek a cégek 275 forintért árulják a 95-ös literjét, az árverseny abszolút győztese pedig Csongrád megye eddig egyetlen Tesco-kútja, hiszen itt az ugyanilyen oktánszámú csak 272 forintba kerül. Könnyen kiszámítható: a vásárhelyi és a makói ár különbözete huszonkét forintra is rúghat, ami egy teli tank esetén ezer forint. Persze, kérdés, hogy megéri-e ezért Makóról átkocsikázni Vásárhelyre. A dízelolaj esetében kisebb a differencia: 10-14 forint, csakúgy igaz ez a prémium-üzemanyagok esetében.

A városok összehasonlításakor kiderül: bizony, Makón a legdrágább a nafta, hiszen azonos cégeknél átlagosan két-három forinttal olcsóbb Szegeden, és még ezeknél is kevesebbet kell fizetni – ugyan csak egy forinttal – Szentesen. Makó magas üzemanyagárait nyilván a nemzetközi tranzitforgalom indokolja. Ám ez a helyzet nem marad így sokáig: már épül a makói Tesco mellett a benzinkút. Bár a Tesco egyelőre nem válaszolt az építéssel kapcsolatos kérdéseinkre, azt tudjuk, hogy az átadásra néhány hónapon belül sor kerül.

– Vásárhelyen a Tesco-kút húzta le az árakat, nagyon remélem, hogy így lesz ez Makón is, hiszen ez már nem állapot – mondta a Makón autózó Szabó János, aki az utóbbi időben a város kútjainál kényszerült tankolni, ám számára is elsősorban az ár számít. – Az egyik kútnál van pontgyűjtő kártyám, így rendszeresen oda járok, de ha valóban lényeges lesz az árkülönbség, biztos, hogy az olcsóbbat választom. Persze valószínű, hogy ebben az esetben a többi cég árai is követik majd az olcsóbbat.

– Mind a négy teherautónkat Makón tankoljuk, van, ahol kedvezményünk is van, nem megyünk máshova a dízelért – foglalta össze Molnár Györgyné makói szállítási vállalkozó. – Nyilván mi is elgondolkodnánk rajta, hogy az olcsóbbat válasszuk, de nekünk komolyan számításba kell venni az üzemanyag minőségét is, méghozzá két okból. Egyrészt a jobb dízelolajjal kisebb a fogyasztás, másrészt a gyanúsan olcsó üzemanyagért nem véletlenül kérnek kevesebbet. Az akár tönkre is teheti a motort, a javíttatás meg többe kerül, mint amit a tankoláson spórolhatnánk.


A Tesco legalább tíz forinttal alá megy az adott térség kútjai árainak

Ha minden a tervek szerint halad, még a nyáron megnyílik a makói Tesco benzinkútja – tudtuk meg Danks Emesétől, a Tesco Globál Áruházak Rt. pr-igazgatójától. Most intézik a nyitáshoz szükséges engedélyeket.
– Huszonkilenc benzinkút működik az áruházainknál, célunk, hogy minden Tesco mellett legyen egy-egy üzemanyagtöltő-állomás – mondta Danks Emese. – Csongrád megyében is tovább bővül a hálózat: idén a makói mellett a szentesi Tesco Áruháznál is átadunk egy benzinkutat.
Az üzemanyagárak csökkenésében bízó szegediek is reménykedhetnek, bár arra már kicsi az esély, hogy idén Szeged Tesco Áruházánál is tankolhassanak, jövőre erre is sor kerülhet.
Az igazgatónőtől megtudtuk: a Tesco üzemanyagár-képzési politikája az egész országban egyforma: az adott térség árainál legalább tíz forinttal olcsóbban adják az üzemanyagot. Danks Emese kérdésünkre elmondta: a makói beruházás kapcsán nem félnek attól, hogy az M43-as megépülésével és a nemzetközi tranzitforgalom áthelyeződésével jelentős piacot veszítenének, hiszen elsősorban állandó vásárlóközönségükre számítanak. Az alacsony ár mellett a benzin és a dízel jó minőségét is garantálják. 



Továbbá:
Húszcentis sárba ragadtak a Maros-parton
Romániai orvosok kiképzőcentruma lesz Makón
Százból öt gazda jut pénzhez
Szemétért ajándék
Ezerötszáz személyes lelátót kap Makó