Az ár elpusztította Erzsike néni házát Hozzáadás a gyűjtőhöz
Erősebb volt a víz Mészáros Józsefné zalotai tanyájánál

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-09 | Balázsi Irén

Megadta magát a zalotai ártérben Mészáros Józsefné komfortos tanyája, ahol 1954 óta élt a 78 éves asszony. Ingóságait még az árvíz betörése előtt sikerült kimenekíteni a közeli volt iskolaépületbe, amely egy magánszemély tulajdona. Bár közigazgatásilag Nagytőkéhez tartozik Erzsike néni romokban lévő otthona, a szentesi önkormányzatnál megígérték, hogy a városban keresnek számára lakást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A zalotai volt iskolaépületben húzza most meg magát a hetvennyolc éves Mészáros Józsefné. Fotó: Tésik Attila
Halászember volt Mészáros Józsefné férje, ezért telepedtek le még 1954-ben a Tisza gátja mellett, a zalotai ártérben. Szépítgették, korszerűsítették otthonukat, ahol teljes volt a komfort. A tanyához vezettették nem kevés pénzért a villanyt, kiépítették a fűtést, fürdőszobát meg vécét is kialakítottak odabent. A kétszobás lakást, körülötte a gondozott kertet bárki megirigyelhette volna. De jött az árvíz, amely 2000-ben még megkegyelmezett Erzsike néni otthonának.

Erzsike néni naponta visszamegy ártéri tanyája romjaihoz. Fotó: Tésik Attila
Most ott virít a piros futórózsa a gát közelében, lentebb a homokzsákok sorakoznak még, amelyekkel próbálták menteni katonák, tűzoltók meg civilek a hetvennyolc éves Mészáros Józsefné és a már elhunyt férje élete munkáját. Hiába, a víz ezúttal erősebbnek bizonyult. A védekezők számoltak is ezzel, s idejében kimenekítették az idős asszonyt a bútorokkal és más értékeivel együtt a közelben lévő egykori iskolaépületbe. Ez a nagytőkei önkormányzaté volt, ám befektetési céllal megvette egy magánszemély. Az illető egyelőre nem használja a házat, és neki köszönheti Erzsike néni, hogy van hol meghúznia magát április óta. Mellékhelyiség viszont ott nincs, így nehézséget okoz az idős asszonynak a tisztálkodás. Átmeneti hajlékában tüzelni sem tud majd, ha bejön a fűtési szezon. Nagytőkén egyébként felajánlottak számára valamilyen szálláshelyet, ám azt nem fogadta el, mert még távolabb kerülne a Szentesen élő lányától.

Szirbik segítséget ígért

Nagytőkéhez tartozik a zalotai terület, ám Szirbik Imre szentesi polgármester, országgyűlési képviselő szerint a község erejét meghaladja, hogy Mészáros Józsefné elhelyezéséről gondoskodjon. Lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta: a város segítséget nyújt Erzsike néninek. A károk felmérése jelenleg még tart. A polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy az állam kártalanítja majd az idős asszonyt. Ha mégsem sikerül az árvízi károsultaknak elkülönített keretből kárpótolni őt, akkor a szentesi önkormányzat ad neki szociális bérlakást.

Naponta lemegy a romokhoz Erzsike néni, aki ott mutatta: talált a törmelék között fonalat, amelyet kimosott. Van ugyanis szövőszéke, s abban reménykedik, hogy ha lesz otthona, perzsaszőnyeget is készíthet, mint tette azt oly gyakran. Volt konyhája még álló falára mutatott, mondván: albérlője akadt. Befészkelt oda egy fecskepár, már tojáshéj is van a földön. A villanybojlert kivitte a víz, de a csillárok ott lógnak a mennyezeten. A két kutya egyelőre őrzi az épület maradványait, a gazdájuk nem tudja, hová kerülnek majd. Ám az sem világos, hogy neki hol lesz végleges otthona. A biztosítótól nem számíthat segítségre, egyik sem kötött vele szerződést, mivel ártérben volt a tanya. Eddig mindössze tízezer forint gyorssegélyt kapott, s negyvenezer forintos nyugdíjából sokra nem jut. Mészáros Józsefné azt reméli, majd csak lesz végleges fedél a feje fölött. Szentesre vágyik, mert a lányán kívül a keresztfia is ott él.


Továbbá:
Ráfizettek hiszékenységükre
Kitiltják az autókat a ligetből
Eső verte a népi vásárt Szentesen
Elítélték az otthoni szülést
Elnöki zászlószalag a szentesi dandárnak