Legénybúcsúból a halálba Hozzáadás a gyűjtőhöz
Barátai sem tudták, mire készül

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-09 | Kiss Gábor Gergely

Társai szerint a szentesi fiú gyakran viccelt a halállal. Mivel patológusnak készült – végzős volt –, a többiek nem vették túl komolyan ezeket a szövegeit. Sokoldalú, eszes fiatalembernek ismerték, érzelmi-hangulati szélsőségekkel. Egy jókedvű mulatozás után fölakasztotta magát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fekete zászló a Jancsó kollégium bejáratánál. Fotó: Segesvári Csaba
– Semmi sem mutatta, hogy mire készül. Kifejezetten jó hangulatban volt. Már pénteken lementünk Újkígyósra ünnepelni, ahol az egyik ismerősünk tartotta a legénybúcsúját. A többség vasárnap visszajött Szegedre, hiszen hétfőn vizsgáztunk, de páran még ottmaradtak. Köztük ő is – mesélte annak a szentesi fiúnak az ismerőse, aki a legénybúcsú után fölakasztotta magát. 24 éves végzős orvostanhallgató volt, a szegedi egyetemen tanult.

– Annyit tudok, hogy vasárnap este a helyi kocsmában csocsóztak és iszogattak. Ő hirtelen felállt az asztaltól, elment. Az iratait és a cipőjét is a kocsmában hagyta – idézte fel a történteket az az orvostanhallgató lány, aki jó barátságban volt a fiúval. Mivel nem először csinált ilyet, a többiek nem is keresték. Csak hétfőn reggel indultak utána, amikor nem találták a házban, ahol vendégeskedtek. Ekkor bejelentették a rendőrségen is az eltűnését.

A holttestére a vőlegény testvére talált rá. A helyi elhagyatott strandépület padlásterében fölakasztotta magát.

Közigazgatási eljárás

Újkígyóson, a használaton kívüli fürdő épületének padlásán felakasztotta magát egy fiatalember. A huszonnégy éves szentesi férfi halálával kapcsolatban idegenkezűség gyanúja nem merült fel, az eset tisztázására közigazgatási eljárás folyamatban van – így szól röviden a rendőrségi közlemény, amely Tóth Máté tragikus haláláról tudósít.

Miért? Még a legközelebbi ismerősei sem tudnak pontos választ adni. A fiú orvosi diplomájához már csak egy szigorlat és az államvizsga hiányzott. – Patológusnak készült. A szakdolgozatát is ebből a témakörből írta, amire, úgy emlékszem, ötöst kapott. A vizsgáztató professzor azt tanácsolta neki, pályázzon meg egy állást az intézetben. Mindent megtett a barátaiért. Ha rossz volt a kedvünk, mindig felvidított bennünket. Viszont ha neki volt problémája, azt nem osztotta meg velünk. Mindenkinek hullámzó a lelkiállapota, de neki nagyobb kilengései voltak. Egyszer nagyon vidám tudott lenni, másszor a legmélyebb ponton volt – mesélte barátnője.

Egyetemi közlemény

„A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatói és oktatói mély megrendüléssel fogadták Tóth Máté VI: évf. orvostanhallgató tragikus halálának hírét. A Kar vezetői, a Hallgatói Önkormányzat és az id. Jancsó Miklós kollégium lakói ezúton is kifejezik együttérzésüket az elhunyt szüleinek és hozzátartozóinak."

A társai szerint a srác szívesen beszélt a halálról. Kicsit másképp látta a világot. – Mivel patológusnak készült, egy idő után már nem vettük komolyan ezeket a szövegeit. Legutóbb arról beszélgettünk, milyen sok bántást is kapunk a külvilágtól. Úgy tűnik, ezt nem tudta elviselni. Szinte mindenki ismerte a kollégiumban, és nagyon szeretjük-szerettük sokoldalúságáért, öntörvényűségéért – emlékezett a fiúra a barátnője.

Megtaláltuk Szentesen a tragikus módon elhunyt medikus szüleit, akik előbb készségesen beszéltek fiukról, majd legnagyobb sajnálatunkra, visszavonták szép, emlékező gondolataikat.


Továbbá:
Kamaszterror az Ortutay-kollégiumban
SZKT: fejlesztések és balsikerek kora
Világbajnoki klub a Széchenyi téren
Egyetlen dugó volt Szeged
Feljelentették Savanya Norbertet