Kitiltják az autókat a ligetből Hozzáadás a gyűjtőhöz
Parkolóra pályázott a szentesi önkormányzat

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-07 | Balázsi Irén

Ha nem lennének a közterület-felügyelők, megbénulna a forgalom a szentesi ligetben a nagy tömegeket megmozgató rendezvények idején. Kevés ugyanis a parkolóhely, az autó ellenben sok. A rendezési tervben viszont az szerepel, hogy kitiltják majd a járműveket a helyi védelem alatt álló közparkból.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Most még büntetlenül parkolhatnak a ligetben az autósok. Fotó: Tésik Attila
Nem változott semmi tavaly óta a szentesi ligetben Dömsödi József helyhatósági képviselő szerint, aki többször interpellált a testületi üléseken azért, hogy újabb parkolóhelyeket jelöljenek ki. Az étterem szomszédságában lévő területen ugyanis egy-egy forgalmasabb napon a járműveknek csak töredéke fér el, így gyakran még a fák között is látni autókat. A képviselő úgy emlékszik: korábban arról volt szó, hogy ha lebontják a ligetben a korszerűtlen illemhelyet, ott is parkolók lesznek. De ez nem valósult meg, hanem növények kerültek oda is. A képviselő a vidékről érkező vendégek miatt is szorgalmazza az áldatlan állapot megszüntetését. Arra hivatkozott, hogy a turisták általában sok csomaggal jönnek, és minél közelebb szeretnék leállítani a járművüket az uszoda bejáratához. Így aztán akár a fák között is képesek parkolni. Meggyőződése egyébként Dömsödinek: ha ezért megbüntetik őket, még egyszer aligha választják úti célul Szentest.

Fővárosi példa

A fővárosi Margit-szigeten nem szabad autóval jönni-menni. A szentesi főépítész elmondása szerint Budapesten egy központi parkoló van a szigetnél, s mindenkinek ott kell hagynia a kocsiját. A park egyébként is arra való, hogy sétáljanak, felüdüljenek benne az emberek. Az autókat már csak azért sem érdemes beengedi az ilyen helyekre, mert szennyezik a levegőt. Az egészséges életmód hívei pedig éppen azért mennek a ligetbe, hogy friss levegőt szívjanak magukba. A szentesieknek mindenesetre ezt még tanulniuk kell, hiszen sokan szeretnek egészen az uszoda kapujáig vagy az üzlet ajtajáig is kocsival menni.

Rengeteg rendezvény volt a minap a ligetben lévő intézményekben. Akkor is jó pár gépjárművet lehetett látni tiltott helyeken. Kóczán István, a közterület-felügyeleti csoport vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a ligetben és annak környékén megfordult azon a napon 300-350 autó és busz, a kijelölt parkolóban pedig 37 hely van. Ők irányították akkor a forgalmat, és nem alakult ki káosz. Sőt az étterembe keresztelői összejövetelre érkező vendégeknek engedélyezték, hogy a fák között parkírozzanak. A csoportvezető tapasztalata szerint tavaly óta sokkal fegyelmezettebbek lettek a járművezetők, az idén eddig csak egy személyt kellett megbírságolniuk, mert rongálta a parkot. A közterület-felügyelők az elmúlt szezonban szigorúan léptek fel a szabálytalankodókkal szemben, és ennek híre ment a városban. Kóczán szerint az uszoda dolgozói is tájékoztatták a vendégeket a parkolás rendjéről, így a bírságtól való félelem miatt kétszer is meggondolják, hol hagyják autójukat.

A városi főépítész, Juhász Márta lapunk kérdésére azt nyilatkozta, hogy a ligetben nem terveznek újabb parkolót kijelölni. A szándék inkább az, hogy minden gépjárművet kitiltanak a helyi védelem alatt lévő területről. A liget részletes rendezési tervében tudniillik az szerepel, hogy a Csongrádi úti Kontaset nevű cég mellett, az úgynevezett Vecseri-foknál épül majd egy központi parkoló. Információnk szerint az önkormányzat már pályázatot nyújtott be az anyagiak előteremtésére. Ha megvalósul a beruházás, az új helyen 100-150 gépjármű fér majd el.


Továbbá:
Eső verte a népi vásárt Szentesen
Elítélték az otthoni szülést
Elnöki zászlószalag a szentesi dandárnak
Pakolnak az iszapos házakból
Szentesi katonák gyakorlaton az óceánnál