A szülő nő szabadon választhat helyzetet is Hozzáadás a gyűjtőhöz
A terhestorna az okos levegővételre épülő gyakorlatsor

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-06 | Blahó Gabriella

Huszonöt éve létező gyakorlat a szentesi kórházban az ülve szülés. Az országban az elsők között bevezetett módszer meghozta gyümölcsét, az édesanyák könnyebben hozzák világra magzatukat. A megyeházán megrendezett értekezleten az orvosok megegyeztek abban, hogy az egyre elterjedtebbé váló császármetszés csak akkor indokolt, ha arra valóban szükség van.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szülőszék a szentesi kórházban. Ülve könnyebb. Fotó: Vidovics Ferenc
Magukra nézve kötelezőnek tekintik a szülészek, hogy a vajúdás fájdalmát csökkentsék az édesanya érdekében. A hosszú évszázadokra visszanyúló tapasztalatok szerint a fájdalom és a szülési inger nem egyenesen arányos, az élettani folyamatokkal harmóniában igenis megkönnyíthető az a néhány óra.

Szentesen a szülőszékkel egy időben indult el a terhestorna Füredi Zsuzsanna gyógytornász, pszichológus vezetésével. A gyermekotthonban dolgozó drámapedagógus azt mondja, a terhestorna alapvetően az okos levegővételre épülő gyakorlatsor. A tágulás idején a pihegő légzés némiképpen eltereli a figyelmet a fájásról, míg a kitolás időszakában a mély légzések segítenek a tényleges szülésben. A kismamák ezenfelül kifejezetten a várandós anyukáknak szóló intimtornát is gyakorolják, minek segítségével szülés után is gondozhatják magukat, elkerülve például az akaratlan vizeletcsorgást.

Az őssejtek

A köldökzsinórból vett őssejtek segítségével közel ötvenféle súlyos betegséget lehet gyógyítani, köztük az infraktus okozta szívizomkárosodást. Az őssejtbank húsz évre vállalja mintegy 320 ezer forintért az újszülött őssejtjeinek őrzését és tárolását - megegyezés szerint hosszabb ideig is -, melyhez tulajdonosuk probléma esetén bármikor hozzájuthat.

A terhestornának nincs mellékhatása, a várandós korszak végállomása pedig ebben az összefüggésben a szülőszék. Őseink sem fekve szültek – mondja Füredi Zsuzsanna, aki szerint a természetes gravitáció segít, fiziológiás szempontból kedvező az édesanyának ez a pozíció. A lábával meg tudja magát támasztani, a kezével kapaszkodik, a gerince biztonságban van. Az ülés folyamán az anyuka minden izmának erejét a baba világra jöttére tudja irányítani. A terhestorna célja, hogy „ép lelkű ép testben ép kis test és lélek fejlődjön".

Dr. Vásárhelyi Béla főorvos a konferencián megtartott előadásában utalva az úgynevezett kőmetsző, azaz fekvő pozícióra idézte Murphyt: „aki ezt kitalálta, az látott teknősbékát szenvedni a tengerparton hanyatt fekve". „A szülész-nőgyógyász hangsúlyozta, hogy az új eljárások egyik célja mindig a szülés megkönnyítése az édesanya érdekében, melyet egy WHO-állásfoglalás is rögzít. Vásárhelyi főorvos az elmúlt huszonöt év gyakorlata alapján azt mondja, ma már egyértelmű, hogy a tágulási szakaszban sétálni érdemes, ehhez képest pedig majdnem mellékes, hogy székben vagy ágyban szül az édesanya.

A császár...

Az országos szülészeti konferencián elhangzott, hogy az orvosperek hatással vannak a szülészeti gyakorlatra: az élettani folyamatok kockázati tényezőinek kivédésére egyre többször alkalmazzák a császármetszést. Növeli a császármetszések számát a késői anyaság és a kényelem. Az elnevezés Caesar születésének módjára utal, aki így jött a világra.

Kétségkívül könnyebb ülő helyzetben kitolni, ám adódhat olyan helyzet, amikor az orvosnak mindent tökéletesen látnia kell, ami az anya ölénél történik. Lucza Jánosné szülésznő azt mondja, a szék kevésbé kedvező, hiszen korlátozott a mozgástér a szülésben segédkezők számára – az orvosok az anya és a gyermek egészségének érdekében a legjobb megoldást tartva szem előtt vannak jelen a nagy eseménynél.

A kunszentmártoni Szántóné Kiss Erzsébet második fiát várta a szentesi kórházban. A várandós kismama azt mondta, első gyermekét ágyban fekve hozta a világra, de nagyon tetszik neki a szék: még nem döntött.


Továbbá:
Frontátvonulás és egészség
A refluxbetegségtől a gyomorvérzésig
Egészségmegőrzés a munkahelyeken
A rovarméreg-allergia fulladást is okozhat
Izmokat erősít a rezgésterápia