Elnöki zászlószalag a szentesi dandárnak Hozzáadás a gyűjtőhöz
Elismerés az árvízi védekezésben nyújtott teljesítményért

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-03 | Blahó Gabriella

Sólyom László köztársasági elnök tegnap zászlószalagot adományozott a szentesi műszaki dandárnak. Ez kitüntetés: az árvíz elleni védekezés idején nyújtott teljesítményt ismerte el vele a hadsereg főparancsnoka.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sólyom László, a köztársaság elnöke felköti a zászlószalagot a szentesi laktanyában. Fotó: Tésik Attila
A köztársasági őrezred tagjaival együtt érkezett meg az államfő tegnap délelőtt a szentesi laktanyába. Az elnököt Havril András vezérkari főnök kísérte. A dandár díszlépésben többször is elvonult az emelvény előtt, tisztelegve az államfőnek. Sólyom László a katonai protokoll kimért szabályai szerint – köztársasági elnöki adományként – zászlószalagot tűzött a csapatzászlóra az alakuló téren. Az idő rettenetes volt, de az államfő mosolygott, csaknem fél órája volt már a laktanyában, amikor kísérőitől végre kapott egy esőkabátot.

Sólyom érdeklődéssel figyelte a búvárok bemutató gyakorlatát a kiképzés helyszínén, ahol megtudta: a dunai pontonhíd építésekor elsüllyedt alkotóelem – a híresztelésekkel ellentétben – nem tartalmaz robbanóanyagot. Az értesülést megnyugtatónak nevezte az elnök, aki a közelmúlt egyik leglényegesebb eseményének tartja az árvízi védekezést. Kovács István vezérőrnaggyal korábban a gátakon találkozott, ahol láthatta, miként dolgoznak a szentesi műszaki dandár katonái. Bár az államfő nem nyilatkozott az érkezésére odasereglett újságírók egyikének sem, lapunknak sem, szóvivőjétől megtudtuk: a szentesi az első alakulat, melyet államfőként felkeresett. Sólyom László fontosnak tartja az árvíz elleni társadalmi összefogást, melyben jelentős szerepet kapott a hadsereg, köztük a műszakiak.

Tapsvihar zúgott fel a legénységi étkezdében, amikor Sólyom László és Kovács István kezet fogott. Az államfő a katonák előtt azt mondta, bár ő a hadsereg főparancsnoka, nem parancsol. Elsősorban szimbolikus és erkölcsi szerep az övé, s kötelességének érzi kifejezni a társadalom részéről az elismerést azért a tevékenységért, melynek köszönhetően élő és épített értékeinket a természeti katasztrófák idején megóvja a honvédség.


Továbbá:
Elítélték az otthoni szülést
Pakolnak az iszapos házakból
Szentesi katonák gyakorlaton az óceánnál
Idén nyáron újjászületik a derekegyházi határ
Meglepetés a szentesi református nagytemplomban