Pakolnak az iszapos házakból Hozzáadás a gyűjtőhöz
Most nem jó befektetés a Tisza-part Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-02 | Blahó Gabriella

Húszcentis iszapréteg fedi a hétvégi telkeket a szentesi Tisza-parton, a lábon álló hétvégi házakban minden átázott, tönkrement. Az első károk felmérésére elkísértünk egy büféüzemeltető baráti társaságot, szerintük ez a nyár nem lesz jó üzlet. Ráadásul a folyó árad, hamarosan ismét elönti a strandot.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lehengoló a látvány. Fotó: Tésik Attila
A part menti hétvégi telkeken tíz-húsz centiméteres iszapban dagonyázva lehet csak közlekedni. A lábakra épített hétvégi házakon jól kivehető, hogy árvízkor egészen a mennyezetig ért a víz, sok helyen az egész nyaralót ellepte, a tetőkről hiányoznak a cserepek. Az ár levonultával a környékbeliek lassan szállingóznak kis birtokaikhoz, hogy felmérjék a károkat.

Elkísértük Bársony Ildikót, aki az árvíz után most először nézte meg a folyópartot. Barátaival tavaly nyáron büfét üzemeltettek a parton, hittek abban, hogy megtérül a befektetés. – Ma már látszik: nem lesz jó üzlet az idei nyár, s nem csak az árvíz miatt – fogalmazott a fiatal nő, miközben megpróbálta a kulcsot az iszappal teli zárba beleilleszteni, hogy kinyissa az ajtót. Odabenn az áradat miatt minden rádőlt az ajtóra, ezért igen nehéz volt kinyitni, de amikor sikerült, szomorú látvány fogadta Ildikót, Bubori Zoltánt és Janó Józsefet. Átnedvesedett, megrongálódott bútorok mindenütt. Százezreket kellene költeniük arra, hogy rendbehozzák az épületet, újra üzemeltessék a büfét. A befektetés ma értelmetlennek látszik, kevés a vendég és hűvösnek ígérkezik a nyár.

Bársony Ildikó és barátja idén nyáron már nem költ arra, hogy rendbehozza a büfét. Fotó: Tésik Attila
Rajtuk kívül mindössze két másik embert láttunk ottjártunkkor a parton. Keszegre ment Horváth István és Kovács László, régi horgásztársak, akik mindketten úgy vélték, nem lehet véletlen az idei nagy áradás. Semmit nem tartanak a Tisza-parton, csak pecázni járnak le, de a nagy csendben üldögélve nyilván van alkalmuk elgondolkodni a folyó dolgain. A Tisza nem fér el a medrében, a vízügyeseknek el kell gondolkodniuk azon, mit tehetnének az ár elkerüléséért.

A szentesi part soha nem tartozott a leglátogatottabb szakaszok közé, néhány megrögzött helybeli folyóimádó viszont rendszeresen visszatér. A hétvégi házak forgalmi értéke egyre csak csökken ezen a helyen, igen nehéz eladni a rendben tartott bungalókat is.

A városellátó vállalkozónak adta ki a strand működtetését. – A takarítás pénteken kezdődik el – mondta Varga Sándor, az intézmény vezetője. Úgy véli, leghamarabb július elsején nyithat az itteni strand.


Most is árad

A Tisza felső szakaszain egy nap alatt 2 métert is emelkedett a vízszint, Szentesen most 400 centimétert mérnek: a folyó árad. A csapadékos időjárás miatt várhatóan ismét megközelíti majd a folyó az első fokú készültség szintjét, a hat méter ötven centimétert, ami azt jelenti, hogy a szentesi tiszai strand a közeljövőben újra víz alá kerül – mondta Ötvös Mihály, az Atikövizig szakaszmérnöke. Természetesen nem annyira önti el a folyó a hullámteret, mint egy hónapja, de strandolásra így sem lesz lehetőség. 



Továbbá:
Elítélték az otthoni szülést
Elnöki zászlószalag a szentesi dandárnak
Szentesi katonák gyakorlaton az óceánnál
Idén nyáron újjászületik a derekegyházi határ
Meglepetés a szentesi református nagytemplomban