Az unió szemétdombját emlegették Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Már alig esznek gyümölcsöt

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-01 | Balázsi Irén

Egy élelmiszer minősége nem kizárólag attól függ, hogy biotermesztéssel vagy egyéb technológiával állították elő, ugyanakkor nem biztos, hogy jól táplálkozik, aki csak zöldséget eszik – hangzott el tegnap a szentesi Árpád-Agrár Zrt.-nél tartott konferencián, ahol egészségügyi és mezőgazdasági szakemberek találkoztak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Árpád-Agrár Zrt.-nél már a '80-as években kezdték meghonosítani a zöldséghajtatásnál a környezetkímélő technológiákat. A kertészeti igazgató, Bakó László e termékeknek az egészséges táplálkozásban betöltött szerepével foglalkozó tegnapi konferencián elmondta: tizenöt hektár területen alkalmaznak hosszú ideje biológiai növényvédelmet. A biológiai növényvédelem hozadékát Zentai Ákos, az Árpád Biokontroll Kft. ügyvezetője szerint a piacon még nem feltétlenül honorálják, pedig az ilyen módszerrel előállított zöldség és gyümölcs sokkal egészségesebb a külföldi tömegáruknál.

A művelt területeknek csak két százalékán állítanak elő biotermékeket, mégis mindenki úgy könyveli el, hogy ezek jó minőségű áruk – mondta Gilingerné Pankotai Mária egyetemi adjunktus, hozzátéve: ezeknél pedig nem ellenőrzik a készterméket, csupán a termelés folyamatát. Az adjunktus elmondta: a paprika C-vitamin-tartalma nem attól függ, hogy milyen technológiával állították elő, lényegesebb ennél, mennyire érett a zöldség.

Az étrendet az öt alapvető élelmiszercsoport mindegyikéből állítsuk össze, ne csak zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk! – hívta fel a figyelmet Barna Mária professzor, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke. Ennek ellenére azt hangsúlyozta, hogy a kertészeti produktumok fontos szerepet töltenek be a betegségek megelőzésében. Az egészségre gyakorolt kedvező hatása ellenére – egy felmérést idézve mondta az elnök – a középiskolások 65 százaléka nem fogyaszt naponta gyümölcsöt.
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal munkatársa, dr. Szabó Katalin szerint az illegálisan hazánkba került olcsó, rossz minőségű termékek átcímkézve gyakran magyar áruként kerülnek az üzletekbe, és egyre többször játszanak közvetítőszerepet a külföldről behurcolt, kifogásolható minőségű zöldségek-gyümölcsök a járványok terjedésében.


Továbbá:
Eső verte a népi vásárt Szentesen
Elítélték az otthoni szülést
Elnöki zászlószalag a szentesi dandárnak
Nincs mit feloszlatni
Pakolnak az iszapos házakból