Szentesi katonák gyakorlaton az óceánnál Hozzáadás a gyűjtőhöz
Napi száz köbméter édesvizet állít elő az alakulat

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-06-01 | Blahó Gabriella

Naponta száz köbméternyi édesvizet állítanak elő a szentesi katonák az óceán sós vizéből Afrikában. A Zöld-foki-szigeteken, egy hathetes NATO-gyakorlat résztvevőit látják el ivóvízzel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Fodor Zoltán főtörzsőrmester és Király Róbert őrmester szivattyút telepít az Atlanti-óceánba. Fotó: MTI
Magyarországtól mintegy ötezer kilométerre, az afrikai kontinens keleti partjainál teljesítenek szolgálatot a szentesi műszakiak a NATO minősítő gyakorlatán. A városból harmincnyolc katona vesz részt a Steadfast Jaguar 2006 elnevezésű programban. Feladatuk: emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet készíteni az óceán sós vizéből. Kovács István vezérőrnagy, a dandár parancsnoka lapunknak elmondta: várhatóan ma minősítik az előállított vizet, melyről biztosan reméli, hogy a kívánalmaknak megfelelő.

Saint Vicente szigetén, Mindelo mellett vertek tábort a magyarok. Trópusi körülmények között dolgoznak, előkészítve a terepet a tényleges hadgyakorlathoz. A forró levegő, a magas páratartalom és a folyton fújó szél alaposan próbára teszi a katonák teljesítőképességét, akik ezt megelőzően fél évig készültek a gyakorlatra. A csapat július 9-én indul vissza Magyarországra, utolsóként hagyva el a terepet.


Továbbá:
Eső verte a népi vásárt Szentesen
Elítélték az otthoni szülést
Elnöki zászlószalag a szentesi dandárnak
Pakolnak az iszapos házakból
Idén nyáron újjászületik a derekegyházi határ