Idén nyáron újjászületik a derekegyházi határ Hozzáadás a gyűjtőhöz
Kirándulók túrázhatnak vadon élő állatok, halastavak között

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-31 | Blahó Gabriella

Az eddig rangos személyeknek vadászkalandot kínáló derekegyházi határt hamarosan a civil kirándulók is birtokba vehetik. A nyár folyamán alakítanak ki egy húsz kilométeres túravonalat halastavakkal, vaddisznókerttel és dámszarvasok csapatával. A munka már elkezdődött.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szabó István polgármester a leendő halastavak mellett. Szerinte a falu turisztikai fejlődése lendületet vesz. Fotó: Tésik Attila
A derekegyházi vadászházban előzetes bejelentkezés alapján és előre egyeztetett időpontban fogadnak vendégeket. A környékben viszonylag zárt körűnek tekintett vadászterület a közeljövőben nyit a nagyközönség előtt, hiszen a kirándulók igényei szerint átalakul a határ. A község területét érintő kék túra útvonala kiegészül egy sárga vonallal, a nagyrészt földutakon vezető csapás mintegy húsz-huszonöt kilométeren keresztül kínál látnivalókat. Útközben háromszintű magaslesek, halastavak épülnek. A megfigyelőállásokból meg lehet csodálni a környéken gyakorta előforduló fekete gólyát, bíbiceket, itt költ a nemes kócsag.

A tavak Klárafalva mellett kivételes horgászélményeket kínálnak, hiszen egyikükben csak nyolc kilogramm feletti példányok lesznek. 150-200 hektáron körbekerítve csatangolnak a vaddisznók és a dámszarvasok. A dámok küllemre nagyon hasonlítanak az őzekhez, ám súlyuk kétszer akkora és agancsuk lapátos. A kerítés mentén alakítják ki az állatok etetőit, így a közönség arra sétálva alkalomadtán megcsodálhatja őket. Szabadtéri pihenőhelyek, nyári pavilonok, információs táblák szegélyezik a túra vonalát, amely a vadászháztól indul és oda érkezik vissza.

Szabó István derekegyházi polgármester szerint előnyös a helyzet, hiszen a falu közepén álló műemléki malom is a turisták útvonalába esik, ezért könnyebben számíthat befektetőre. A vezető úgy véli, az ökoturisztikai előrelépés fejlődést hozhat a faluban élők számára is. A Derekegyházhoz közeli Ördöngös ma is kedvelt kirándulóhely a falusi turizmus kínálatával, ahol parasztház, apartman és első osztályú panzió is vár a kikapcsolódni vágyókra, a lovaglási lehetőség, úszómedence, szauna mellett.

– Úgy tűnik, hogy Derekegyház számára jelentős fordulat az átalakítás, amelyben tevőlegesen is részt veszünk – fogalmazott Szabó István. A község belterületén keletkezett belvízből a vadászati és kirándulóhelyen tocsogót építenek, amely alkalmat ad vizes élőhelyek kialakulására, tovább gazdagítva a természeti értékeket.


Továbbá:
Meglepetés a szentesi református nagytemplomban
Hallgatótársainak is segít tanulni Eszter
A szentesi ligeti uszoda több szolgáltatást kínál a nyáron
Kétlaki életet él a szentesi család tanyájuk leégése után
A szentesi vízilabdás rekordnyereménye