Meglepetés a szentesi református nagytemplomban Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szószék régi titka

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-30 | Balázsi Irén

A szentesi református nagytemplom felújítása közben találtak rá a 183 éves szószéken az eredeti, színes motívumokkal díszített festésre. Az egyházközség szeretné restauráltatni Balog János mester alkotását.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szép színeket és motívumokat találtak a szószéken a festék lekaparásakor. Fotó: Tésik Attila
Lekaparta egy restaurátor a festéket a felújításra váró szószékről a szentesi református nagytemplomban. Mint arról lapunkban beszámoltunk, Isten házának és a Kiss Bálint utcának a renoválására, valamint az egyházi idősek otthona kialakítására közösen pályázott az önkormányzat az egyházközséggel, és a megítélt állami támogatással elkezdődött a megközelítőleg egymilliárd forintos beruházás. Ezekben a napokban is dolgoznak az építők a templom tetőszerkezetének kijavításán, a járókelők jól láthatják a munkafolyamatot. Rejtve van előttük ellenben, mi történik az épületen belül. Nos, a szószéken olyasmivel találkoztak a festék legfelső rétegének eltávolítása után, aminek nem volt nyoma az írott forrásokban.

Magának a szószéknek, korabeli nevén a cathedrának a készítéséhez 1821-ben kezdett Balog János mester, s két évvel később került a helyére a templomban az Úr asztalával és a keresztelő medencével együtt. A barokk szószék alsó része diófa, a többi pedig fenyő, a díszítés copfstílusban került rá. Amikor a bútorrestaurátor levakarta a legutóbbi felújításkor odakerült festéket, akkor derült ki, hogy a színezés sokkal gazdagabb volt a mostaninál.

Kovách Péter lelkipásztor elmondása szerint a két oszlopot a maiak által ismert kékesszürke helyett márványmintázatúra festették annak idején. Ez harmonizált a keresztelő medence vörösmárvány színével. A szószék alsó felén aranyozott díszítések is előkerültek. A koronán pedig a motívumok között zöld babérkoszorú volt, és a kelyheket világosszürkére festették régen. A szószék koronájáról lecsüngő faragott bojtok eredetileg bordó színt kaptak arany szegéllyel a még most is látható barna helyett. A lelkész mögötti fafelületre egyebek között két arany harsona került sötétzöld háttérbe.

A 183 éves szószékről Kovách Péter azt is elmondta, hogy szeretnék az eredeti állapotában megmenteni, ám ennek komoly anyagi vonzata van. Jelenleg megbeszéléseket folytatnak annak érdekében, hogyan lehetne előteremteni a költségeket. Mindenesetre a restaurálás tervét szeretnék elkészíttetni.


Továbbá:
Hallgatótársainak is segít tanulni Eszter
A szentesi ligeti uszoda több szolgáltatást kínál a nyáron
Kétlaki életet él a szentesi család tanyájuk leégése után
A szentesi vízilabdás rekordnyereménye
Listát készítenek a felügyelők