Újrázók és újítgatók Hozzáadás a gyűjtőhöz
Újszászi Ilona jegyzete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-30 | Újszászi Ilona

"Összpontosítás és hajrázás az egyik oldalon – megosztottság és újítgatás a másikon. Így foglalom össze magamban, mi a fő különbség az újabb megmérettetésre, az őszi önkormányzati választásra készülődő baloldal és a jobboldal között."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Összpontosítás és hajrázás az egyik oldalon – megosztottság és újítgatás a másikon. Így foglalom össze magamban, mi a fő különbség az újabb megmérettetésre, az őszi önkormányzati választásra készülődő baloldal és a jobboldal között.

Mondhatnánk, az országgyűlési választásokon elért eredmény lendülete viszi tovább a baloldalt. Ám az MSZP lendülete messzebbről táplálkozik. A rendszerváltozás előtti időkből. Hiszen polgármesterei egy része (például a makói Buzás, a szentesi Szirbik) a tanácsrendszer időszakából eredeztethet valamiféle vezetői és politikusi ismeretet és tapasztalatot. A fiatalabbak (például a csongrádi Bedő, a szegedi Botka) számára pedig kemény politikai iskolát jelent a hagyományokkal rendelkező párton belüli munka. Nincs is abban semmi különös, hogy a helyi küzdelem győzteseit továbbra is menedzseli és az őszi választáson újráztatja az MSZP.

A tarolni készülő baldalt nézve nem árt emlékeztetni: az újító lendület a rendszerváltozáskor a jobboldal sikerét hozta – helyben is. Minden nagyobb városunkban új, az egykori tanácsházát és a politikai játékokat belülről nem ismerő jelöltből csinált polgármestert a nép. Ám az akkor elnyert vezetői stafétabot egyedül Vásárhelyen maradt csapaton belül: Rapcsák halála után annak tanítványa, Lázár polgármester lett és maradni szándékozik. A többi helyen nem tudott gyökeret ereszteni, tán mert a második-harmadik ciklus óta újítgat, újabb és újabb jelöltet dob a helyi hatalom mélyvizébe a jobboldal.

A legtöbb váltást a legnagyobb város, Szeged népe élte meg. Először a Fidesz–SZDSZ, aztán az MSZP, majd a Fidesz, legutóbb az MSZP–SZDSZ jelöltjéből lett polgármester. E máshol nem tapasztalt cikcakk oka, hogy a jobboldal hezitálása Szegeden a leglátványosabb. Itt egészen odáig jutott, hogy Kövér, a Fidesz országos választmánya elnöke szerint nem elég jó Oláh, a Fidesz szegedi első emberévé lett vállalkozó – polgármesterjelöltnek. Az indok annyira szépen hangzik: a titkos polgármesterjelölt-választás „a demokrácia kiterjesztése" egyik lehetősége. Holott inkább belső rendcsinálásnak tűnik, hogy a városi Fidesz-szervezetet megfosztják a helyi „királycsinálás" lehetőségétől. A „kísérleti jellegűnek" beállított módszer a jobboldal teljes bizonytalanságáról árulkodik. E végig nem gondolt ötlet eredményeként Szegeden a fideszes polgármesterjelölt állítását akár az ellenlábas, az MSZP „titkosan népszavazói" is befolyásolhatják. Mert nemcsak sikerei újrakovácsolására, hanem akár erre is futja a baloldal lendületéből.


Továbbá:
Az europörkölt íze
Európa szegényei
A kacsamama, meg a párja
Kimazsolázott vonal
Egyenesben