Hallgatótársainak is segít tanulni Eszter Hozzáadás a gyűjtőhöz
Diploma előtt a szentesi zongorista

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-29 | Blahó Gabriella

Hamarosan művésztanári diplomát szerez a szegedi egyetemen Majtényi Eszter, aki már korrepetitorként tanítja hallgatótársait. Zongorázni először édesapjától tanult, vele rendszeresen játszik négykezest. A vizsgaelőadást először a szentesi közönség hallgathatta meg.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Majtényi Eszter a szentesi zeneiskolában adta elő vizsgakoncertjét. Fotó: Vidovics Ferenc
A másfél órás koncert végén virágözön és jókívánságok sora köszöntötte Majtényi Esztert a szentesi zeneiskolában nemrég. A kicsi lányból felnőtt nővé serdült Esztert látva egykori tanárai az elégedettség hangján fogalmazták meg: íme, a tehetség és a nevelés művészetet hozott létre. Eszter hétfőn játssza el ugyanezt a zenét a konzervatórium nagytermében Szegeden, és nagyon izgul. Mint mondta, minden fellépésen érdemes felfokozott hangulatban játszani, hiszen a késztetés így emeli a játék minőségét, annak pedig az általa megadott mérce szerintinek kell lennie.

– Olyan ez, mint az olimpia – mondja az ifjú zongorista. – Minden erőmmel odafigyelek, hogy létrejöjjön az az atmoszféra, amiben a hallgatóság valóban élvezi a zenét. Érzelmileg és fizikai szempontból is egyenletes teljesítményt kell nyújtani, hogy létrejöhessen a játék alapja, azon felül pedig hallhatóvá váljon a zene üzenete.

Majtényi Eszter rengeteget gyakorol. A legtöbb időt a zongora mellett tölti, s nemcsak magát képzi, hanem diáktársainak is segít korrepetitorként. Előmeneteléről az is kiderült, nemrégiben fél évet töltött Olaszországban a pármai konzervatóriumban ösztöndíjasként. A művésztanári és kamarazenészi diploma megszerzése után nyelveket akar tanulni: kevés az a száz olasz műszó, ami a zenei instrukciók között szerepel, Itália nyelve mellett az angolt is szeretné elsajátítani. – Boldog lehetek, hiszen olyan családban nőttem fel, ahol a művészet és a kultúra az életünk részét képezte, nagyon sokat kaptam a szüleimtől – fogalmazott.

Édesapjától tanult először zongorázni, rendszeresen játszanak négykezest. Az ifjú hölgy azt mondja, nagyon hasonló a stílusuk a hangok megformálásában, az érzékelésben, s hasonló módon értelmezik az időt a zenében. Bár Majtényi András rajongója és művelője a dzsessznek régóta, Eszternek most lesz majd alkalma elindulni azon az úton, hogy megtapasztalja az egészen másféle zenei világot. A szentesi koncerten vele játszottak a legjobb barátai. A zongoraszólamokban Kerényi Mariann, hegedűn Behán László, gordonkán pedig Ludmány Sebestyén kísérte, ők hozzá hasonló szülői indíttatással indultak el a pályán. A közös muzsikálások mellett a szabad idejükben is együtt vannak – ez egy igazi vidám társaság. A Bach-, Mozart-, Schumann- és Sosztakovics-darabok előadását a jelenlévő értők nagyszerűnek tartották, a zeneiskola tanárai nem izgulnak amiatt, hogyan szerepel Eszter a vizsgaelőadáson.


Továbbá:
A szentesi ligeti uszoda több szolgáltatást kínál a nyáron
Kétlaki életet él a szentesi család tanyájuk leégése után
A szentesi vízilabdás rekordnyereménye
Listát készítenek a felügyelők
Harminc éve az egészség nehéz szolgálatában