Sokan a szentesi romatelepre hordják a hulladékot Hozzáadás a gyűjtőhöz
Száműzik a szeméthegyet

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-25 | Balázsi Irén

Szeméthegy van megint a szentesi Dankó Pista utca végén, hiába rendezte tavaly az önkormányzat a terepet. A környék lakóit bosszantja, hogy hiába fizetik a hulladékszállítás díját, ha mások meg odahordják a kacatokat. A város már benyújtotta a pályázatot egy játszótér építésére a szemét helyén.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Bella János szerint a városból is idehordják az emberek a szemetet. Fotó: Tésik Attila
Fizetik a szemétdíjat a szentesi Dankó Pista utcai családok, amelyek azt sérelmezik, hogy a közvetlen szomszédságukban mostanra egy domb keletkezett a hulladékokból. A kisebbségi önkormányzati képviselő, Bella János nem titkolta ugyanakkor: a város tavaly ősszel eldózeroltatta a jelenlegihez hasonló kupacot, ám mindez hiába, ha újra odahordták valakik a mindenféle építési törmeléket, háztartási hulladékot és egyéb kacatokat.

– A városból is itt rakják le a bontási anyagokat – állította Lakatos Mária, aki szerint azért teszik ezt, mert a berki szeméttelepen fizetni kellene. Azt mondták az ottaniak, hogy kutya, macska meg disznó teteme is van a limlom között. – Még az a jó, hogy eddig nem kaptunk tífuszt – fakadt ki Mária. Hiába szép az otthonuk, ha az utcájuk nem tiszta. Azt már a kisebbségi képviselő mondta, hogy „emberek laknak itt is, nem állatok". A közterület-felügyelők szerintük gyakrabban járhatnának arra, és megbüntethetnék azokat, akik szemétlerakónak tekintik a berekháti telep hozzájuk közeli részét.

Pályáztak a játszótérre

A berekháti családok nyitott kapukat döngetnek, legalábbis ez derült ki Baloghné Berezvai Csilla játszótérrel kapcsolatos tájékoztatásából. A városi főkertész lapunk érdeklődésére arról számolt be, hogy az önkormányzat már benyújtott egy pályázatot a szaktárcához a mászó- és játszóvár megépítése érdekében. A tízmillió forintos korszerű létesítmény a mostani hulladékhegy helyén valósul meg. Ha sikerül megszerezniük az állami támogatást, a főkertész szerint akár még az idén megvalósulhat a kisebb és nagyobb gyerekek vágya. Az elképzeléseknek megfelelően fákat, cserjéket is ültetnek majd oda, és padokat is kihelyeznek. Az anyagi lehetőségek függvényében pedig jövőre még tengópályát is kialakítanak a 250 négyzetméter alapterületű játszótéren.

A Lavotta utcai Varga Zoltán tapasztalta, hogy utánfutóval vitték oda idegenek a szemetet. Az idős férfi még pockot is látott a hulladékhalomban. Sok kisgyerek van a környéken, és nem lenne jó, ha megbetegednének. Bella János úgy véli: kitehetnének oda az illetékesek egy táblát, amelyre azt írnák, hogy szemetet lerakni tilos.
A kisebbségi képviselő ismeretei szerint több mint tíz éve tervezik egy játszótér kialakítását azon a területen, ahol most a hulladékhegy van.

Egyéves kislányával, Viktóriával kerékpározott arra Bari István, amikor megszólítottuk. Azt mondta a férfi, hogy nagyon jó lenne, ha megvalósulna az elképzelés, mert a gyerekek most a kövesúton játszanak. Az pedig eléggé balesetveszélyes.

Nem viszi oda a szemetet, aki igényesebb – fogalmazott Becsei Péter közterület-felügyelő. Emlékezete szerint régebben egy berekháti lakost feljelentettek, mert a Dankó Pista utca végére hordta ki az ürüléket. Ezt rá is tudták bizonyítani. Egyébként pedig arra nincs lehetősége a közterület-felügyeleti csoport munkatársainak, hogy állandóan azt nézzék, ki mit visz oda. Elképzelhetőnek tartja ellenben Becsei: megturkálják kicsit a szemétdombot, hátha találnak valamilyen tárgyat, amelyről beazonosítható, kié volt a kacat.


Továbbá:
A szentesi vízilabdás rekordnyereménye
A nagymágocsi kastélyotthon sorsáról júniusban tárgyalnak
Mexikóba készül a Seress formáció
Listát készítenek a felügyelők
Harminc éve az egészség nehéz szolgálatában