A kórház része lesz a szentesi vérellátó


Hetekig tartó nyilatkozatcsatát követően kedden a felek Budapesten megállapodtak a szentesi vérellátóról: a helyi kórház veszi át a működtetést.

Mind a szentesi kórházat fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat küldöttségének tagjai, mind az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója jó hangulatú, konstruktív megbeszélésként értékelte a szentesi vérellátó ügyében folytatott keddi tárgyalást, amely végül megállapodással zárult. Mindennek azért van jelentősége, mert az érintettek – egy múlt heti szegedi személyes találkozót leszámítva – az utóbbi időben leginkább csak a sajtón keresztül kommunikáltak egymással, illetve beszéltek el egymás mellett.

Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója a Weborvosnak elmondta: a vérellátót a megyei önkormányzat teljes feladatkörrel átveszi. Ezt az információt megkeresésünkre megerősítette Fenyves Ernő, a szentesi kórház megbízott igazgatója is, aki úgy fogalmazott: a vérellátón a cégtáblát lecserélik, a működés ugyanakkor folyamatos és zavartalan marad. A jelenleg ott dolgozó tizenhét munkatársból várhatóan tizenhárom embert vesz át a kórház.

Amint azzal a Weborvoson többször foglalkoztunk, az OVSZ már korábban kinyilvánította, hogy nem kívánja tovább működtetni a szentesi vérellátót, mert egyrészt nem tud orvost biztosítani, másrészt pedig az ottani feladatokat ellátják a szervezet szegedi regionális laboratóriumában (képünkön). Az OVSZ szerződéstervezetét a megyei közgyűlés áprilisban nem vette
napirendjére, ezért Miskovits Eszter úgy döntött: Szentesen megtiltja a vércsoport-meghatározásokat és a vérválasztáshoz szükséges vizsgálatokat. Frank József, a megyei közgyűlés elnöke tisztességtelen ultimátumnak nevezte a főigazgató döntését, s a Szentesen és környékén élők életének veszélyeztetésével vádolta meg Miskovits Eszter, mire a főigazgató hozzá nem értésből adódó pánikkeltésnek nevezte a megyei elnök megnyilatkozását.

A pengeváltásnak Kovács Ferenc megyei tisztifőorvos vetett véget, aki leszögezte: a jogszabály mindaddig az OVSZ-t kötelezi a korábban vállalt szolgáltatások ellátására, amíg azok átadásáról meg nem állapodott partnerével, s az átszervezést az ÁNTSz jóvá nem hagyta. A tisztiorvosi szolgálat néhány nappal később úgy foglalt állást: a kórház egyes osztályainak működéséhez elengedhetetlen, hogy helyben végezzenek el bizonyos klinikai vizsgálatokat, más kérdésben – mint például a véradótoborzás – a feleknek szabad kezük van abban, miként alakítják át együttműködésüket.

A most elfogadott megállapodás június 29-én kerül a Csongrád megyei közgyűlés elé. Amennyiben arra a képviselők áldásukat adják, a vérellátó augusztus 1-től működhet – ismét, mint 2000 előtt – a kórház részeként. Fenyves Ernő elmondta: ezentúl a véradásokat is a kórház szervezi majd. A megbízott igazgató ezt egyebek mellett azzal indokolta, hogy a levett vér után az intézmény az OVSZ-től bevételre számíthat, amivel csökkenteni tudják a laboratóriumi vizsgálatok révén keletkező hiányt. Hozzátette: a véradás szempontjából hagyományosan aktív körzetnek számító térségben a jövőben igyekeznek tovább növelni a donorok számát. Miskovits Eszter elmondta: augusztus 1-ig az OVSZ biztosít szakembert a vérellátó élére. Jelenleg egy helyettesítő orvos Székesfehérvárról jár át Szentesre aláírni a leleteket.



2006-05-23 18:01 Forrás: Weborvos B. Papp László


Kapcsolódó cikkek:
   Nyilatkozatháború a szentesi vérellátóról
   Megszűnik vagy sem a szentesi vérellátó?
   Továbbra is pengeélen a vérellátó sorsa
   Szentesi vérellátó: megoszthatják a feladatokat