Mexikóba készül a Seress formáció Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi zenekar tehetségkutató versenyeket nyer

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-24 | Balázsi Irén

Kétszáznegyven zenekar közül végzett az első helyen a szentesi–csongrádi Seress formáció a szegedi tehetségkutató versenyen. Egy vállalkozó most Mexikóba hívta őket, lehet, lemezt is készíthetnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Eddig minden versenyt megnyert, amin indult a Seress formáció: Róbert (balról), Antal és Krisztián. Fotó: Tésik Attila
Két város, Csongrád és Szentes is büszke lehet a Seres testvérekre, a 26 éves Antalra, a kettővel fiatalabb Róbertre és a 22 esztendős Krisztiánra. Latolgattuk az ifjakkal, hogyan írjuk a családnevüket, aztán abban maradtunk: a Seress formáció a zenekaruknak a színpadi elnevezése. A zenészek egyébként a szegedi borfesztiválon is felléptek, ezért adódott a kérdés: Seressék szeretik-e a bort? Azt mondták, hogy ők sohasem isznak fellépéskor, Antal különben is antialkoholista, Róbert a szénsavmentes ásványvizet kedveli, míg Krisztián a jó tokajiból olykor azért elfogyaszt egy keveset. A fiatalok szülei máig Csongrádon élnek, ám a fiúk tehetsége szentesi szakemberek segítségével bontakozott ki. Ezért mondta Antal, hogy ő a legtöbbet a Kurca-parti településnek köszönheti.

A pályájuk különben hét-nyolc éve kezdődött, s eddig minden versenyt megnyertek, amin indultak. Így szinte természetesnek veszik a legutóbbi sikerüket a szegedi tehetségkutató megméretés zenei kategóriájában, ahol mintegy 240 együttes indult szerte az országból. Az elődöntőkbe nyolcvan banda jutott be, a döntőbe pedig csak nyolc. A zsűri az elődöntőben semmi hiányosságot nem talált a Seress formáció produkciójában, pusztán azt jegyezte meg, hogy nincsenek saját dalaik. A döntőre aztán elővették Krisztián szerzeményeit: a Veled van az óceán címűt meg a „Volt, mikor..." kezdetűt. Zenei irányzatukat latin funkynak említették, a gyakran játszott feldolgozásaikat pedig populáris latinnak mondták. Elárulták azt is, hogy a versenyek előtt alig szoktak próbálni, inkább improvizálnak.

Voltak zökkenők és nézeteltérések is közöttük az útkeresésük során. A Seress formációnak azonban feltehetőleg jót tett, hogy három muzsikus csatlakozott hozzájuk: Szólik Tibor (dob), Hérány Ferenc (basszusgitár) és Monori Attila (ütős). A testvérek mindenesetre az „életből" is sokat tanultak az elmúlt években, rájöttek arra: az üzleti ügyeknél lényegesen fontosabb a zene szeretete és az, hogy a közönség kedveli őket.

Bevallásuk szerint az utóbbira már alig figyeltek. Seress Antal azt magyarázta: tapasztalták, hogy a zenei pályán Magyarországon az érvényesül, akinek a legtöbb pénze van. Nekik viszont nincs szponzoruk, a szüleik sem tudják őket támogatni. Ezért mindhárman képezik magukat, hogy a zenetanításhoz meglegyen az oklevelük is. A legidősebb testvérnek egyébként így is több mint negyven tanítványa van a szentesi helyőrségi klubban működő Színkör Művészeti Alapítványnál. Főleg középiskolások tanulnak tőle gitározni és énekelni. Ebben a közegben tettek szert egy kapcsolatra, ami sokat lendíthet a testvéreken. A magyar származású férfi szerepelni hívta őket a mexikói éttermébe jövőre. Nagy lehetőség áll a fiatalok előtt ezzel az utazással, hiszen ott koncertezhetnek és lemezük is készülhet. Szerintük külföldről sokkal könnyebb „berobbanni" Magyarország zenei életébe, mintha itthon próbálkoznának.


Továbbá:
Listát készítenek a felügyelők
Harminc éve az egészség nehéz szolgálatában
Ezrek voltak a szentesi expón
Kilencezer elemet gyűjtött Török Adrienn
A Szentes Expó a verseny pillanatképe