Szentesi vérellátó: megoszthatják a feladatokat


Egyes vérvizsgálatokat a véradó állomás esetleges megszűnése esetén is helyben kell biztosítani.

Kedden Budapesten folytatódik a tárgyalás az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a szentesi kórház, illetve az intézményt fenntartó megyei önkormányzat között a szentesi vérellátóról.
Amint azt a Weborvoson megírtuk, a szentesi kórháztól évekkel ezelőtt, az OVSZ megalakulása után leválasztott véradót a vérellátó vissza akarja adni a megyei önkormányzatnak. Az indok: az utóbbi évek fejlesztései és átszervezései után az OVSZ a feladatait el tudja látni a szegedi regionális központban is.

Megegyezés nem született, s miután a megyei önkormányzat legutóbbi ülésén nem vette napirendre a megállapodást, Miskovits Eszter főigazgató úgy döntött: május végétől a szerződés megkötéséig Szentesen megtiltja a vércsoport-meghatározásokat és a vérválasztáshoz szükséges vizsgálatokat.

Az elmúlt héten azután az ÁNTSz állásfoglalása nyomán kiderült: az OVSZ nem teheti meg, hogy betiltja a vizsgálatokat, mivel azok biztosítására jogszabály kötelezi mindaddig, amíg a feladatot – a tisztiorvosi szolgálat jóváhagyásával – át nem adja egy másik intézménynek vagy szolgáltatónak. A múlt héten tartott szegedi találkozón a felek abban maradtak: előterjesztéseikről állásfoglalást kérnek a tisztiorvosi szolgálattól, majd annak ismeretében folytatják a tárgyalásokat.

Kovács Ferenc, Csongrád megye tisztifőorvosa a Weborvosnak
hétfőn elmondta: az ÁNTSz mind a megyei önkormányzat, mind az OVSZ előterjesztését véleményezte. Álláspontja szerint a klinikai transzfuziológiát továbbra is helyben kell biztosítani, azaz többek között a vércsoportvizsgálat, az ellenanyagszűrés vagy a keresett vér meghatározása nem végezhető el a szentesi kórház számára a vérellátó szegedi regionális központjában. Minden más tevékenység – például a véradásszervezés, s a nem sürgősségi jellegű vizsgálatok – színhelye a felek megállapodásának függvénye azzal a kitétellel, hogy az ÁNTSz az engedélyezési eljárás során mind a személyi, mind a tárgyi feltételek meglétét ellenőrzi.



2006-05-22 17:48 Forrás: Weborvos B. Papp László


Kapcsolódó cikkek:
   Továbbra is pengeélen a vérellátó sorsa
   Megszűnik vagy sem a szentesi vérellátó?
   Nyilatkozatháború a szentesi vérellátóról