Rákász Gergely ismét Csongrád megyében lép fel Hozzáadás a gyűjtőhöz
Interaktív orgonakoncert

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-23 | Balázsi Irén

A hangszerek királyának tartja az orgonát a győri Rákász Gergely, akit korábbi interaktív koncertjein megkedveltek a szentesiek. E hét elején visszatér Csongrád megyébe. Nagy mesterek darabjait szólaltatja meg, és összekötő szövegekkel hozza közelebb a kort, amelyben a komponisták alkottak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Rákász Gergely hazahozza a külföldön megszerzett szellemi tőkét. DV-fotó
Jó ismerőse a szentesieknek a győri Rákász Gergely koncertorgonista. A fiatal muzsikus magával ragadó egyéniségével, virtuóz játékával tavaly is meghódította a közönséget. A művész most is interaktív hangversenyre várja szerdán este 7 órakor a Szent Anna-templomban a zenekedvelőket, akiknek a hangszerek királyáról is beszél.

A művész most Bach, Vierne, Franck és Liszt Ferenc darabjait szólaltatja meg, s az egyes művek között bemutatja azt kort, amelyben a komponisták éltek és alkottak. A klasszikus előadásmód új távlatait nyitotta meg Rákász Gergely, aki látványkoncertnek nevezi a hangversenyét. Zenetörténeti barangolásai által még a laikus publikum is érti a muzsikát, nem csak hallja. A fiatal orgonista egyébként az ELTE művésztanári szakán diplomázott, közben pedig bejárta a fél világot. Az Egyesült Államokban is mélyítette a tudását, de sok más országban is sikeresen szerepelt.

Ma Makón lép fel

Makón, a Kálvin téri református templomban ma este 7 órakor ad hangversenyt Rákász Gergely. Hódmezővásárhelyen, a Szőnyi utcában ugyancsak a református ótemplomban találkozhatnak a művésszel szombaton este 7 órától. A szegedi közönséget pedig vasárnap este 7-kor várja a koncertorgonista a Jósika utcai új zsinagógában.

– Amikor a magyar szellemi tőke kifelé áramlik az országból, akkor nagyon fontos, hogy ha az embernek van lehetősége, és külföldön tanulhat, akkor igenis térjen haza, és tisztelje, szeresse annyira az országát, hogy hazahozza azt, amit odaát elsajátított – vallja. Ő itthon akarja kamatoztatni azt a szellemi tőkét, amire külföldön sikerült szert tennie. Egyébként Isten házát mindig is szívesen választotta hangversenyei színhelyéül Rákász Gergely. Az eredményei és a közösségért végzett tevékenysége mellett bizonyára ez is közrejátszott abban, hogy felfigyelt rá a templomos lovagrend, amely lovaggá avatta.


Továbbá:
Pély Barnabás: ''Én vagyok a hangulat''
Az igazgató-karnagy játszik mandolinon
A győztes: Rúzsa Magdolna
Christopher Lambertet Szegedre várják
Egy klasszikus mentalitású modern