Öt nemzet énekkara Szentesen és Szegeden Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ha én rózsa... – dalolja francia, svéd, német, romá, magyar

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-19 | Balázsi Irén

Ma este Szentesen, holnap pedig a szegedi dómban lép fel egy százötven tagú, öt nemzet énekkaros gyermekeiből álló kórus. Ők: a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola nemzetközi kórustalálkozójának francia, német, román, svéd és szentesi résztvevői, akik a koncerteken magyarul is énekelnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Jól oldották meg a házi feladatot a diákok. Fotó: Tésik Attila
Ha én rózsa volnék, nem csak egyszer nyílnék – énekelte a tegnapi próbán vagy százötven kislány meg fiú tökéletes magyarsággal. Pedig a kórustagok közül csak huszonhatan járnak a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskolába. Karikó-Tóth Tibor igazgató vezetésével a tantestület és valamennyi dolgozó sokat fáradozott azért, hogy a francia, német, román és svéd vendégeik jól érezzék magukat. Ugyanolyan jól, mint ahogyan a szentesi dalosok töltöttek feledhetetlen napokat előbb Franciaországban, tavaly pedig német és svéd partnereiknél.

Gyermekkórusok hangversenyei

A szentesi Tóth József Színházteremben ma délután 6 órakor kezdődik a hangverseny a francia, német, román, svéd és magyar kórusok műsorával. A szegedi dómban szombaton este 7 órakor lép fel a gyerekek nemzetközi énekkara.

A szentesi református iskola hetedikes diákja, Juhász Bóka Antal azt mesélte, hogy az énekkaruk tavalyi körútján ő már részt vehetett. Nagy dolognak tartja a nemzetközi programot, mert ennek keretében külföldre utazhatott, s ott barátságokat kötött. Farkas Márta és Nánai Olga nemcsak az iskolájuk kórusát dirigálja, hanem az összkart is, amikor az öt náció a magyar dalokat énekli. Azt mondták a házigazda zenepedagógusok, a közös éneklés nagy hatással van a gyerekekre. A svéd zeneszerző és karvezető, Filippa Engellau lapunknak azt mondta, hogy számukra is sokat jelentett ez a határokon átnyúló kapcsolat, a tanárnő kedveli a magyar dalokat, szerinte ezek vidámabbak, mint az övéik. Német kollégája, Hans-Dieter Müller úgy véli, hogy biztosan jól sikerül a szereplésük, hiszen a gyerekek egyre jobban oldották meg a házi feladatokat az elmúlt három évben. A francia karmester, Pierre-Francois Boyer lapunknak bevallotta: harmincéves álma teljesült most azzal, hogy igazi európai énekkart vezényelhet.


Továbbá:
Hallgat a Szentesen elfogott kábítószer-ültetvényes
Ma dőlhet el a vérközpont sorsa
Feljelentést tett a szentesi állatvédő
Fényképésznek vallja magát
Bizalommal fogadták Fenyves Ernőt a szentesi kórházban