Kihívás Napja 2006-ban is (fotókkal)

A Kihívás Napját idén május 24-én a Magyar Szabadidősport Szövetség rendezi a Nemzeti Sporthivatal támogatásával – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.




A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.
A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1525 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több, mint 15 millió negyedórás testmozgást végeztek.
1991-tõl eddig minden Kihívás Napján részt vettek: Forráskút, Gyöngyöshalász, Nyírtura, Szentes, Zagyvarékas, Budapest III. kerület.
A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt.
A Kihívás Napját május 24-én a Magyar Szabadidősport Szövetség rendezi a Nemzeti Sporthivatal támogatásával.
A települések hét kategóriában küzdenek a "Magyarország legsportosabb települése 2006." cím elnyeréséért és az ezzel járó gyönyörű serlegért. A települések versenybizottságai folyamatosan összesítik az eredményeket, és azokat háromóránként az országos játékközpontba küldik.
A szervezők a játéknap végén hirdetnek - nem hivatalos - végeredményt. A benevezett falvak és városok közül az a település lesz a kategória-győztes, ahol a 15 perces regisztrált sportolások aránya a lakosság lélekszámához képest a legmagasabb
"Sportaktivitásnak" számít minden olyan, legalább 15 percig tartó fizikai erőkifejtés, amiért a résztvevők sem fizetést, sem egyéb ellenszolgáltatást nem kapnak, azaz nem munkát végeznek.
Egy-egy személy a Kihívás Napján több sportolással is hozzájárulhat települése sikeréhez.
A játékban a települések az alábbi kategóriákban mérkőznek egymással:
I. kategória a 700 főnél kisebb lélekszámúak;
II. kategória a 700 - 1.499 fő közötti lélekszámúak;
III. kategória az 1.500 - 2.999 fő közötti lélekszámúak;
IV. kategória a 3.000 - 7.999 fő közötti lélekszámúak;
V. kategória a 8.000 - 24.999 fő közötti lélekszámúak;
VI. kategória a 25.000 - 69.999 fő közötti lélekszámúak;
VII. kategória a 70.000 feletti lélekszámúak.
Az egyes kategóriák győztesei elnyerik a "Magyarország legsportosabb települése 2006." címmel járó serleget.

Forrás: sportHu


Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2006. május 12.
Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés