Továbbra is pengeélen a vérellátó sorsa

Nem tilthat be az OVSZ vizsgálatot Szentesen

A szerdai szegedi tárgyaláson nem dőlt el a szentesi vérellátó sorsa: az ÁNTSz állásfoglalása után folytatódnak a tárgyalások.

Szerdán Szegeden találkozott egymással Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója és Frank József, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke, hogy személyesen egyeztessenek a szentesi vérellátó állomás jövőjéről.

A Weborvoson megírtuk: a szentesi kórháztól évekkel ezelőtt, az OVSZ megalakulása után leválasztott véradót a vérellátó immáron vissza akarja adni a megyei önkormányzatnak. Az indok: az utóbbi évek fejlesztései és átszervezései után az OVSZ a feladatait el tudja látni a szegedi regionális központban is. Megegyezés nem született, s miután a megyei önkormányzat legutóbbi ülésén nem vette napirendre a megállapodást, Miskovits Eszter úgy döntött: május végétől a megállapodás létrejöttéig Szentesen megtiltja a vércsoport-meghatározásokat és a vérválasztáshoz szükséges vizsgálatokat. Erre reagálva Frank József a betegek életének felelőtlen veszélyeztetésével vádolta meg a főigazgatót, mire Miskovits Eszter viszontválaszában politikai indíttatású pánikkeltésnek nevezte Frank József megnyilatkozását.

A szerdai tárgyalás után Kovács Ferenc megyei tiszfifőorvos tájékoztatásából kiderült: az OVSZ főigazgatója nem vezetheti be a beígért tilalmakat, a megnevezett szolgáltatásokat ugyanis nem lehet egyoldalúan felfüggeszteni. A szakember – aki az ÁNTSz részéről megfigyelőként vett részt a tárgyaláson – elmondta: a jogszabályok a területi vérellátással kapcsolatos teendőket az OVSZ feladatkörébe sorolják. Amennyiben a szervezet a feladatának az eddigiektől eltérő módon kíván eleget tenni, azt megteheti, ám először meg kell állapodnia a szolgáltatás átadásáról. Ráadásul mindez csak a tisztiorvosi szolgálat jóváhagyásával történhet meg. Kovács Ferenc hozzátette: amint a tisztiorvosi szolgálat megkapja az OVSZ-től az átszervezésekkel kapcsolatos szakmai terveit, azt azonnal véleményezni fogja, majd – lehetőség szerint még péntekig – az érintett felek rendelkezésére bocsátja.

– Egyes kórházi ellátási formáknak alapfeltétele, hogy legyen az intézményben vértranszfúziós ellátás. Egyebek mellett a gasztroenteorológiai beavatkozások és a művesekezelések is csak olyan kórházban végezhetők, ahol biztosított a klinikai transzfúziológia. Hematológia és sürgősségi betegellátó osztály pedig szintén csak ott működhet, ahol elérhetőek egyes laborvizsgálatok – fogalmazott Kovács Ferenc, majd hozzátette: utóbbi esetekben az „elérhetőség" követelménye nincs egyértelműen meghatározva, ezért az szakmai és hatósági mérlegelés kérdése, hogy mit kell kötelezően Szentesen elvégezni, s milyen laboratóriumi vizsgálatok csoportosíthatók át biztonsággal Szegedre. A tisztifőorvos mindemellett úgy foglalt állást: az érintett felek vitájától eltekintve a vérellátás és a kórházi működés nincs veszélyben Szentesen. Kovács Ferenc álláspontja szerint a jelenlegi egészségügyi helyzetben az ilyesfajta viták felmerülése életszerű, s nem nevezhető rendkívülinek.

Fenyves Ernő megbízott kórházigazgató úgy foglalt állást: az átalakítást úgy kell levezényelni, hogy az az intézmény egyetlen osztályának működőképességét se akadályozza, s abból a betegek semmit se vegyenek észre. Miskovits Eszter megkeresésünkre azt mondta: még nem tudja, hogy kit fog orvosként Szentesre irányítani, ám a megegyezés megszületéséig az OVSZ folyamatosan biztosítani fogja a szentesi vérellátó jelenlegi formában való működtetését.

Az OVSZ, a szentesi kórház és a Csongrád megyei önkormányzat vezetői május 23-án Budapesten folytatják a megbeszélést. Amennyiben sikerül megegyezésre jutni az átszervezés feltételeiről és az átadás-átvétel részleteiről, a megyei közgyűlés soron következő ülésén, június végén tűzi napirendre a kérdést. Frank József szerint reálisan augusztus 1-től van leghamarabb esély arra, hogy a megyei önkormányzat átvegye a vérellátót. A majdani működtetési forma, s ezzel együtt az ott dolgozó tizenhét munkatárs sorsa a közgyűlési döntésig bizonytalan.



2006-05-17 18:10 Forrás: Weborvos B. Papp László


Kapcsolódó cikkek:
   Nyilatkozatháború a szentesi vérellátóról
   Megszűnik vagy sem a szentesi vérellátó?