Szentesi ételek szakácskönyve Hozzáadás a gyűjtőhöz
A dónáti szelet és a szegvári kalács is szerepel a kiadvány

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-17 | Blahó Gabriella

Tájjellegű ételek bemutatásával népszerűsíti Szentest és a környékbeli falvakat a kistérségi társulás. A könyv kiadásához pályázat útján nyertek csaknem kétmillió forint támogatást az önkormányzatok.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Búzacsíra és kisütött formája: a málé. Fotó: Vidovics Ferenc
Magára valamit is adó étterem étlapján szerepel a dónáti szelet. Kevesen tudják, hogy az ételt az Ecser-Dónát környéki tanyákon készítették először. A Szenteshez közeli tanyavilágból származó főfogás tejszínes-fokhagymás mártással készül, a sertéshús mellé tésztaköretet tesznek, akik őrzik a hagyományt. A kiadásra váró kötetben szerepel majd a szentesi gombócleves, ami lényegében a megfőtt, passzírozott és gabonával sűrített gombócokból paprikás fűszerezéssel kel életre a környékbeli otthonok konyháiban. Nyilvánvaló módon szerepel majd a könyvben nyolc szentesi hungaricum, a hét zöldség és egy gyümölcs, a naspolya. Az évszázados múltra visszatekintő csíramálé sem maradhat ki a felsorolásból – mondta Mészáros Zsuzsa.

A város önkormányzatának idegenforgalmi referense arról tájékoztatott, hogy a hálószerűen sűrűre font szegvári lakodalmas kalács elkészítése és a hozzá kapcsolódó szokások leírása is szerepel a gasztronómiai körképben, amihez még várják az adalékokat, ötleteket. Mint mondta, a kisebb falusi házaknál készült egyedi ételek mind-mind vonzerővel bírhatnak a gasztronómiai turizmusban, mely divatját éli. A kirándulók közül ugyanis egyre többen elsősorban így választanak úti célt maguknak, ebből a körből pedig nem hiányozhat Szentes és a falvak.

A többcélú kistérségi tárulás egymillió-nyolcszázezer forintot nyert a kiadvány elkészítésére, melyben szerepelnek az itt működő éttermek is. Többféle lecsó elkészítésére vállalkoznak a kiadvány megalkotói, ami természetes a fehér húsú paprika és a paradicsom hazájában. A szentesi tarhonyás kacsa receptjét pedig már egy országosan forgalmazott étolaj is ajánlja az üveg címkéjén.