Bizalommal fogadták Fenyves Ernőt a szentesi kórházban Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ismét vért és verítéket tudott csak ígérni

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-13 | Balázsi Irén

A megyei közgyűlés éppen egy hónapja bízta meg Fenyves Ernőt a szentesi kórház főigazgatói teendőinek ellátásával. Az új vezető nem ismeretlen a Kurca-parti településen: 3 évvel ezelőtt önkormányzati biztosként már rendbe tette a veszteségesen működő intézményt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fenyves Ernő szerint jobb sorsra érdemes a szentesi kórház. Fotó: Tésik Attila
A megyei közgyűlés éppen egy hónapja bízta meg Fenyves Ernőt a szentesi kórház főigazgatói teendőinek ellátásával. Az új vezető nem ismeretlen a Kurca-parti településen: 3 évvel ezelőtt önkormányzati biztosként már rendbe tette a veszteségesen működő intézményt. Most is ezt vállalta, azzal együtt, hogy a dolgozóknak „vért, verítéket és könnyet" ígért. Egyedül azt sajnálja, hogy ugyanazoktól a munkatársaktól vár áldozatot, akik ezt meghozták már évekkel ezelőtt.

A megyei közgyűlés felmentette a szentesi Dr. Bugyi István Kórház főigazgatói állásából dr. Borzi Mártát, aki – mint arról lapunkban beszámoltunk – a munkaügyi bírósághoz fordult az intézményt fenntartó önkormányzat határozata ellen. A jogi procedúra végéig nem írnak ki pályázatot az állás betöltésére, hanem Fenyves Ernőt választották meg egy hónappal ezelőtt megbízott főigazgatónak. A kórházban jól ismerik őt, hiszen három évvel ezelőtt Borzi Mártával ő önkormányzati biztosként érkezett a veszteséges intézmény ügyeinek rendbetételére. Hogyan fogadták most Fenyves Ernőt a dolgozók? – A benyomásaim pozitívak, a bizalmat éreztették velem – válaszolta. Annak ellenére is elfogadják, hogy nem orvos.

Farkas távozott

Május 10-étől közös megegyezéssel távozott a szentesi kórház gazdasági igazgatója, Farkas József. Az ő állására pályázatot kell kiírni. Fenyves Ernő lapunk érdeklődésére azt is elmondta: a menedzsment két tagja, Tóth Edit orvosigazgató és Kiss Andrea minőségbiztosítási igazgató korábban munkaügyi pert indított a kórház ellen, amikor az előző főigazgató, Borzi Márta leváltotta őket. Ezeknek az eljárásoknak a kimenetelét meg kell várni. Az orvosigazgatói teendőket megbízottként továbbra is Bodonovits István látja el.

Az utóbbi tíz évben vállalkozóként legalább negyven költségvetési intézménynél dolgozott Fenyves Ernő, ezek közül harminc körüli az egészségügyi létesítmény. Sok helyen megfordult az országban, így nehéz azt mondania, hogy Szentesen úgy érzi magát, mintha hazajött volna. Ennek ellenére pozitív élmények kötötték a Kurca-parti településhez. Önkormányzati biztosként és megbízott főigazgatóként ugyanazt a feladatot kapta a fenntartó közgyűléstől: tegye rendbe a kórházat. Az előbbi felelőssége csak a gazdasági területre terjed ki, míg az első számú vezető a szakmai munkát is összefogja, munkáltatói jogkört is gyakorol, ő képviseli az intézményt.

Az adósságállomány 2003 novemberében „az önkormányzati biztosi kirendelés szintje alá csökkent", másrészt pedig folyamatosan csökkent az adósság mennyisége, aminek eredményeként mintegy fél éven belül megszüntethető volt a tartozás. A megbízott főigazgatót nem örvendetes helyzet fogadta visszatértekor. Az adósságállomány jelentős és növekvő tendenciájú, a hosszú távú szolgáltatási és árubeszerzési szerződések eleve meghatározzák a kórház helyzetét. A főigazgató szerint ez pedig eléggé komoly anyagi következményeket jelent az intézmény számára. Az adósságállomány különben meghaladja a 400 millió forintot, ezen belül 130 millió körüli az az összeg, amelyet a szállítóknak már ki kellett volna fizetni.

„Vért, verítéket, könnyeket" emlegetett Fenyves Ernő a három évvel ezelőtti, zúgolódásoktól sem mentes dolgozói gyűlésen, ahol azt is mondta, hogy rendbe jönnek majd a dolgok. Most ugyanezt válaszolta kérdésünkre, hozzátéve: nagyon sajnálja, hogy megint ugyanazoktól kell türelmet, többletmunkát, megszorító intézkedésekben való részvételt kérnie, akik egyszer ezt már megtették. A betegek ugyanakkor nem szenvedhetnek hiányt. A megbízott főigazgató azt vallja, hogy a jobb sorsra érdemes szentesi kórház van önmagához képest méltatlan helyzetben. Ő mindenesetre mindent megtesz azért, hogy ne így legyen.


Borzi Márta pere

A munkaügyi bírósághoz fordult dr. Borzi Márta, mert a megyei közgyűlés leváltotta a szentesi kórház főigazgatói állásáról. Mint azt megírtuk lapunkban: a peres eljárásban Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter képviseli. Ha megnyernék a pert, annak anyagi vonzata lenne. Fenyves Ernő szerint három megoldás képzelhető el. Az egyik: Borzi főorvos asszony megnyeri a pert a megyei önkormányzattal szemben, és visszajön igazgatónak, akkor ki kell fizetni a munkabérét. A másik: megnyeri a pert, de nem akar visszajönni a szentesi kórházba, úgy valamilyen összeg felvételére jogosult lesz. A harmadik: nem nyeri meg a pert, annak akkor nincs anyagi vonzata. Fenyves biztos abban: amennyiben az egészségügyi intézményre bármiféle többletteher hárulna, a főigazgató leváltásáról szóló határozatot meghozó megyei közgyűlés segítséget nyújt a szentesi kórháznak. 



Továbbá:
Vigyáztak a gólyákra
Forró a talaj a vérellátó alatt
Költő a majolikagyárból
Vendégérettségizők Szentesen
Másodfokon a szentesi orvosper