Nyilatkozatháború a szentesi vérellátóról


A megyei közgyűlés elnöke a betegek életének veszélyeztetésével vádolta meg az OVSZ főigazgatóját, aki szerint a politikus hozzá nem értéséből adódóan kelt pánikot.

Frank József
, a szentesi kórházat fenntartó Csongrád megyei önkormányzat elnöke szerint Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója megzsarolta az önkormányzatot, így kényszerítve a közgyűlést arra, hogy átvegye az OVSZ-től a szentesi vérellátó működtetését. Mindezt Frank József arra a faxra alapozva állította, amelyben az OVSZ vezetője megtiltotta, hogy a szentesi vérellátóban vércsoport-meghatározásokat és a vérválasztáshoz szükséges vizsgálatokat végezzenek, mondván: nem tud orvost biztosítani, aki felügyelni tudná a tevékenységet. Frank József a levelet úgy értelmezte, hogy az abban foglaltak azonnali hatállyal életbe lépnek, ezért attól tartott, hogy a szentesi kórházban vérkészítmény nélkül maradnak a sürgősségi ellátást igénylő betegek. Leszögezte: semmilyen felelősséget nem vállal azért, ha valaki a városban vagy a szentesi kórház vonzáskörzetében a főigazgató ultimátuma miatt életét veszti.

Miskovits Eszter minderre úgy reagált: az intézkedés június elejétől lép életbe, s akkor sem fogja senki életét veszélyeztetni, mert a kórházban rendelkezésre fog állni egy vérdepó, másrészt pedig a szegedi regionális központ minden szükséges, s a törvény által az OVSZ számára előírt tevékenységet elvégez a továbbiakban is. Az OVSZ-nek a regionális fejlesztések következtében immáron nincs szüksége egy önálló szentesi véradóra, az ott elvégzett feladatokat Szegeden is el tudja látni. A főigazgató a megyének küldött levelét úgy kommentálta: azért döntött a tevékenységek megtiltása mellett, mert több mint egy éve nem sikerül megegyezni a megyei önkormányzattal a vérellátóról. A főigazgató álláspontja szerint a megyei önkormányzat pánikot kelt, miközben szándékosan halogatja a döntést.

Frank József erre válaszul leszögezte: az átadás-átvételről az első és egyetlen szerződéstervezetet 2006. április 13-án kapták meg az OVSZ-től, ám az abban foglaltakat a kórház főigazgatója számos ponton kifogásolta és további egyeztetéseket tartott szükségesnek. Hozzátette: az, hogy nincs megfelelő szakvizsgával rendelkező felelős vezetője a szentesi vérellátónak, nem a megyei önkormányzat felelőssége, ez a helyzet az Országos Vérellátó Szolgálat működése alatt alakult ki. A politikus úgy folytatta: a megyei önkormányzat – ahogy ezt eddig is kinyilvánította – hajlandó átvenni a feladatot az OVSZ-től, „de csak korrekt, megegyezésen alapuló feltételekkel a betegellátás és a kórház érdekeinek maximális figyelembe vétele mellett."

A konfliktusban álló felek közötti kommunikáció minőségére egyébként jellemző: miután Frank József szerdán délután rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy vészhelyzet állt elő a szentesi kórházban, szakmai oldalról azonnal cáfolták ezt. Mind az OVSZ, mind a megyei tisztifőorvos leszögezte: a megyei önkormányzat valószínűleg félreértelmezte a helyzetet, majd ebből következően félretájékoztatta a közvéleményt. A csütörtök reggel megjelent Délmagyarország tudósítása a szentesi kórház megbízott vezetőjére hivatkozva azzal a hírrel zárult: az OVSZ főigazgatója visszavonta intézkedését. Minderről ugyanakkor Miskovits Eszter semmit sem tudott. Csütörtökön megerősítette: nem vonta, s nem is áll szándékában visszavonni döntését. A Délmagyarország híradása nyomán ugyanakkor a megyei önkormányzat illetékesei egészen csütörtök délutánig abban a hiszemben voltak, hogy az OVSZ megváltoztatta a határozatát. Ezt jelzi, hogy csütörtökön egy 17 óra után közzétett sajtóközleményben azt írták: „a Napi Ász című lap megkeresése nyomán tudomásunkra jutott, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat sajtóközleményt adott ki a Délmagyarország című napilapban a Szentesi Területi Vérellátó ügyében megjelentekre reagálva."

Ha minden igaz, a főigazgató és a megyei elnök hamarosan nemcsak a sajtón keresztül értekeznek, hanem május 17-én találkoznak is. A szentesi vérellátó tizenhét dolgozója körében teljes a bizonytalanság.



2006-05-12 10:31 Forrás: Weborvos összeállítás


Kapcsolódó cikkek:
   Mi lesz veled, vérellátó?