Megszűnt a veszélyhelyzet a Tisza alsó szakaszán Hozzáadás a gyűjtőhöz
Gyurcsány Ferenc is megköszöni az árvízi védekezők munkáját

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-10 | Szabó C. Szilárd

Feloldotta a kormány a veszélyhelyzetet a Tisza mentén, ahol az évszázad árvize miatt április 14-én rendelték el a rendkívüli készültséget. A szegedi Stefánián már a helyreállítási munkálatokat tervezték tegnap a szakemberek, a vízitelepen a katasztrófavédők fertőtlenítettek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tegnap a kormány feloldotta a veszélyhelyzetet, ezzel megszűnt az április 14-én elrendelt rendkívüli készültségi fokozat 710 kilométer védvonalon a Tisza Szolnok és az országhatár közötti szakaszán, valamint a Maros torkolatánál és a Hármas-Körös teljes hosszán.

Szegeden tegnap már a helyreállítási munkálatokat tervezték az Atikövizig, valamint az önkormányzat szakemberei. Kozák Péter szegedi védelemvezető lapunknak elmondta: mivel a város korábbi pompájában szeretné látni a Stefániát, felmérik, milyen kárt szenvedett a park, a belvárosi sétány. Ahol kell, füvet, virágot telepítenek, máshol a gyöngykavicsot pótolják. A partfal állapotának vizsgálata és a Roosevelt téri használaton kívüli csatornahiba feltárása – ahol a magas folyószintnél betört a víz – még hetekig eltart. A Felső Tisza-part egyelőre csak a gyalogosok, kerékpárosok és a tömegközlekedés előtt nyitott. A hét végétől várhatóan a teljes forgalom előtt szabaddá válik az út. Bár továbbra is lassú az apadás, Szegednél előreláthatóan ma már csak másodfokú készültségre lesz szükség, mert a vízszint 850 centiméter alá süllyed.

Megköszönik a védekezőknek

Botka László polgármester a város nevében a védekezésben részt vevőknek ad át kitüntetést jövő szerdán; pénteken, a Szeged-napi ünnepségek nyitónapján pedig a tervek szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Persányi Miklós környezetvédelmi és Lamperth Mónika belügyminiszter ad át kormányzati elismeréseket az árvízi védekezőknek. A múzeum előtt felállított színpadon sztárzenekarok lépnek majd fel. Május 19-én Szegeden, Budapesten és Szolnokon is rendeznek utcabált, és köszöntik az árvízi védekezőket.

– A mi területünkön nem történt árvízi káresemény – mondta tegnap Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna, az Atikövizig központi ügyeletvezetője. Ugyanakkor zöldkár vagy úgynevezett taposási kár volt, mert bizonyos helyeken csak a szántóföldeken keresztül tudtak felmenni a töltésre. Ez azonban csak néhány hektárt érint. A helyreállítási költségekről, kárigényekről csupán annyit árult el, hogy az nagyságrendekkel kevesebb, mint a védekezési kiadások, az adatokat csak az Országos Műszaki Irányító Törzs hozhatja nyilvánosságra.

A Démász-Szegedi VE vízitelepén a katasztrófavédők jártak. Tánczos Ildikó, a megyei szervezet sajtóreferense elmondta, hogy az ÁNTSZ útmutatása alapján nátrium-hipokloridos oldattal fertőtlenítették a mosdókat, öltözőket és edzőtermeket, ahol pár napja még bokáig ért a víz. Az udvaron azonban még mindig a Tisza az úr.


Továbbá:
Mától megszűnik a veszélyhelyzet
A szegedi Kiss Bori legyorsult mindenkit
Megtévesztő jelzőtáblák
Az új lakók építkeznek az egyforintos telkeken Dócon
A megáradt Tiszába ugrott