Pótérettségi Hozzáadás a gyűjtőhöz
Panek Sándor jegyzete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-10 | Panek Sándor

"Meglehet, egykori matematikatanárom 23 évvel érettségim után is kevesellné ezt az összegzést, de a középszintű matematikaérettségi feladatok elvégzése után – nomen est omen – csak közepesen égtem le."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Meglehet, egykori matematikatanárom 23 évvel érettségim után is kevesellné ezt az összegzést, de a középszintű matematikaérettségi feladatok elvégzése után – nomen est omen – csak közepesen égtem le. Ami rosszabb eredmény, mint amilyen reményekkel nekivágtam, de jobb, mint amire a kollégák szemlátomást számítottak, amikor meglepetésszerűen elém tették a tételeket.

A tesztrész feladatainak többségét néhány egyszerűbb terminus előcsalogatása után egy gyakorlati ésszel gondolkodó ember meg tudta oldani. Olyasmiket kellett tudni hozzá, hogy a háromszög szögeinek összege 180 fok, a számtani sorozat összeadással képződik, hogy ápluszbészerámínuszbé az ánégyzetmínusz bénégyzet. Sőt egy kis kamatszámítás, átlagszámolás, és egy kis hétköznapi logika is belefért. A függvényanalízishez azonban már tárgyi ismeret kellett (volna). A 45 percen így persze belül maradtam.

A 135 perces rész viszont már az első – ha jól sejtem így hívják – exponenciális és trigonometriai függvények miatt a trükkök ismeretét követelte. A továbbiakban a hasáb térfogatának és palástjának képlete, majd a körkerület és a valószínűségszámítás okozott önbizalomvesztést, hogy a logaritmusfüggvényt ne is említsem. Szerencsére a 16–18-as feladatok közül csak kettő kellett, s volt is kettő, amelyre némi logikával és a kúpidom iránt érzett empátiával a hirtelen jött kihíváshoz képest elfogadható eredményt tudtam számolni.

Jelentem, az első részben 19 pont sikerült a 30-ból, míg a másodikban 42 a 70-ből. Az eredményt nagyban kímélte, hogy nem állt rendelkezésre javítókulcs...


Továbbá:
A kórházak pénze
Meghibbant a barométer?
Vészhelyzeti erények
Tiszta lappal
Nyárfapehely