Mindszentnél az üdülők emelete látszik ki a vízből Hozzáadás a gyűjtőhöz
Tisza Zoltánt nehéz helyzetbe hozta a Tisza

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-10 |

A tusolók, a kabinok helyét csak sejteni lehet a mindszenti szabad strandon, a Tisza-parton lévő üdülők zömének meg csupán az emeleti szintje látszik ki a vízből. A fürdőhely bérlője, Tisza Zoltán szerint több hét múlva lehet csak a partrendezéshez hozzálátni. Az árvíz miatt kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán strandszezon. A kormány tegnap feloldotta az árvízi vészhelyzetet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lassan apad a Tisza – a vízőr figyelme nem lankadhat. Fotó: Tésik Attila
Fogalma sincs a mindszenti Tisza Zoltánnak, hogy az idén egyáltalán lesz-e strandszezon a Tisza-parton. Nyolc éve bérli a szabad fürdőhelyet az önkormányzattól, de még ilyen rossz kilátásai nem voltak. Igaz, annak idején is egy nagy árvíz után kezdett, viszont akkor hamar levonult a víz. Most azonban Tisza Zoltán szerint erre nem sok esély van. Jó, ha két hét alatt visszahúzódik a folyó a medrébe, utána pedig még néhány hét, mire kiszárad a part – jósolta a bérlő.

Már többször is beevezett csónakkal a strand területére, ám semmi biztatót nem tapasztalt. A víz 2-2 méter 20 centi lehet. A tusolók, a kabinok helyét csak saccolni lehet, az üdülőknek pedig csak az emeleti része látszik – mesélte Tisza Zoltán. Fogalma sincs arról, hogy a part rendbetétele mennyibe kerül majd. A kisváros képviselő-testülete ugyan a közelmúltban arról határozott, hogy a bérleti díjat – azaz 300 ezer forintot – a rekonstrukciós munkálatokra fordíthatja, ám Tisza Zoltán még abban sem biztos, hogy ezt a pénzt elő tudja teremteni. Bevételre ugyanis nem igazán számolhat. A bérlő szerint egyébként a part rendbetételében az önkormányzat is segít, ha anyagilag nem is, de munkaerővel.

Pedig az idén fejleszteni is szerette volna a szabad strandot. A kempingbe egy olyan építményt akart kialakítani, mely az eső elől nyújtana védelmet, ugyanakkor étkezőként is működne. A szeméttárolók ügyét azonban mindenképpen meg kell oldania, mert a környékbeliek szanaszét hagyják a hulladékot.

Az elkeseredett bérlő egyébként egy pozitívumot lát az árvízben: a part valószínűleg gyönyörű homokos lesz, ha végre visszahúzódik a folyó a medrébe.


Ötvenmilliós árvízi kár Mártélyon

Húszmillióra becsülik az utakban, harmincmillióra a mártélyi üdülőterületen keletkezett árvízi károkat – hangzott el tegnap délelőtt a vásárhelyi városházán tartott sajtótájékoztatón. Csorba Mihály alpolgármester elmondta: a 388 üdülőben keletkezett károkat biztosító segítségével rendezhetik majd a tulajdonosok. A víz levonulása után – néhány hét múlva – elkezdik a helyreállítást, fertőtlenítést, takarítást. Az üdülőkben hagyott, s megrongálódott bútorokat, holmikat összegyűjtik, lomtalanítanak. Mindezt a nyaralók gazdáival együttműködve szeretné megvalósítani a vásárhelyi önkormányzat. Ugyanakkor a Kiskunsági Nemzeti Park segítségével az életveszélyessé vált fák sorsáról is döntenek, és a szúnyogirtásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A holtág strandját rendbe teszik, s előreláthatóan július elejétől kezdődhet a szezon.
Tegnap délután 3 órától egyébként megszüntették az árvízi vészhelyzetet, s harmadfokú készültség lépett érvénybe. Ám a zöldár – melyre május végén, június elején lehet számítani – még okozhat problémákat, így a továbbiakban sem lehet nyugodtan hátradőlni. Az elmúlt egy hónap alatt egyébként naponta, két váltásban 50 vásárhelyi, míg 50 külterületen élő dolgozott a gátakon. 



Továbbá:
Kérésünkre a tanár is érettségizett
Iskolapadba ültek a képviselők Székkutason
Vásárhelyen is vizsgázhatnak
Jégeső zúdult Vásárhelyre
A vásárhelyi diákok szerint nem volt vészes az írásbeli