Mától megszűnik a veszélyhelyzet Hozzáadás a gyűjtőhöz
Harmadfokban megy tovább az árvízi védekezés

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-09 | Farkas Csaba

Ma délután megszűnnek az árvízi veszélyhelyzettel kapcsolatos rendelkezések a Tisza teljes szakaszán. Csongrád-Nagyrétre visszaköltöztek a kitelepítettek; a szegedi Felső Tisza-partot megnyitották a tömegközlekedés előtt.
Vészhelyzeti erények

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Újra benépesül a szegedi Stefánia. Fotó: Frank Yvette
Semmilyen árvízi esemény nem történt, amely megváltoztatná az eredeti terveket, azt, hogy kedden 15 órától a kormányzat megszünteti az árvízi veszélyhelyzettel kapcsolatos rendelkezéseket – mondta lapunknak tegnap délután Kaszás Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára.
Szerdára ígérték, de már tegnapra megszabadították a zsákoktól a szegedi partfal teljes belvárosi szakaszát az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság emberei – tudtuk meg Kozák Péter szegedi védelemvezetőtől. Az árvízvédekezés befejeződött a partfalnál, a munkát végzők elvonultak. A homokzsákokat kiürítették, gépek sem jönnek-mennek már a Stefánia parkban. A sétálók ma újra birtokba vehetik a partfal mellett a járdát – igaz, még néhol őrzi a nemrég feszített ütemben zajló munkák nyomait a sétány.

A tetőzés...
Ugyancsak tegnap a Felső Tisza-part is megnyílt Szegeden – egyelőre csak a tömegközlekedés előtt. A szakemberek néhány napig még figyelik, hogyan bírja a járműforgalomból adódó terhelést az út, mennyire száradt ki az aszfalt alatti réteg. Ha jól bírja – már akár a hét végétől a teljes forgalom számára szabaddá válik a Felső Tisza-part.

Mindezek mellett az árvízvédelmi munkálatok tegnap továbbra is a rendkívüli fokozat előírásai szerint folytatódtak – tudtuk meg Dobi László központi védelemvezetőtől, az Atikövizig igazgatójától. A védekezésben részt vevők létszáma – ahogyan a víz megy vissza – fokozatosan csökken az igazgatóság területén. De még mindig mintegy napi 1900-an végzik a munkákat. A töltések mentén az árvízi kísérőjelenségek száma csökken – ám továbbra is szemmel kell ezeket tartani. A munkások még rókalyukakat és egyéb állatjáratokat is feltártak a napokban a töltésrézsűkön, melyek megkönnyítették a csurgásokat, és ha nem figyeltek volna oda az árvízi védekezők, könnyen okozhattak volna kellemetlen meglepetést.

..és most
Az Alsó-Tisza vidékén továbbra is lassan apadnak a folyók, a vízállás naponta mintegy 12-15 centit csökken. Tegnap a Tisza Csongrádnál 883, Mindszentnél 920, Szegednél pedig 873 centi körüli értéket mutatott. A Hármas-Körösön Szarvasnál 794 centit mértek, a Maroson Makónál 338 centi volt a vízállás. Az említett két folyó a korábbinál már jóval kevesebb vizet szállít a Tiszába, torkolati szakaszukon mindössze a Tisza visszaduzzasztó hatása okoz magas vízállást. A Tisza alsó szakaszán pedig a Duna visszaduzzasztása érződik némileg. A vízgyűjtők többségén számottevő csapadék a következő napokban nem várható.


Az védelem ára

Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az év elejétől eddig mintegy 18,7 milliárd forintot fordított a vízügy, amiből az árvízvédelem 15,2 milliárd forintba, míg a belvízvédelem 3,5 milliárdba került – mondta Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára tegnap, aki szerint védvonalakban és az épületekben keletkezett károk helyreállítási költségei várhatóan meghaladják majd a védekezési kiadások 50 százalékát. 



Továbbá:
A szegedi Kiss Bori legyorsult mindenkit
Megtévesztő jelzőtáblák
Az új lakók építkeznek az egyforintos telkeken Dócon
A megáradt Tiszába ugrott
Ahogy a pártokra voksoltak