Nem várhatóak újabb árhullámok a magyarországi folyókon Hozzáadás a gyűjtőhöz
A kitelepítettek közül szinte már mindenki hazatért

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-08 |

A következő napok időjárási előrejelzései szerint nem várható, hogy a Duna, vagy a Tisza vízgyűjtőjén számottevő árhullám induljon el. A Tisza és mellékfolyói környékéről az árvíz miatt kitelepítettek közül szinte mindenki hazatért, már csak hárman vannak ideiglenes lakhelyen.
18,7 milliárd forintot költöttek az árvízi védekezésre

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A megerősített figyelőszolgálat, valamint az ideiglenes védművek bontása miatt a gátakon a hétvégén még mindig 7348-an dolgoztak - olvasható Reich Gyula közleményében. A szóvivő kitért arra, hogy a belvízzel elöntött terület az elmúlt napok csapadékos időjárás következtében alig csökken, nagysága jelenleg 94 ezer hektár.

A Tisza teljes magyarországi szakaszán továbbra is apad. A napi apadás üteme Kisköre alatt Szegedig 12-17 centiméter. A vízmagasság Szolnoknál 882 centiméter, Csongrádnál 886 centiméter, Szegednél 875 centiméter. A Hármas-Körös szintén apad.

Reich Gyula tájékoztatása szerint a folyók fővédvonalain változatlanul 1153 km hosszon van védelmi készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van 710 km védvonalon a Tisza folyó Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

A Tisza és mellékfolyói környékéről szinte mindenki visszatérhetett lakóhelyére, akit az árvíz miatt korábban kitelepítettek - közölte a katasztrófavédelem. Már csak hárman tartózkodnak ideiglenes helyen, őket a Maros áradáskor, házuk lakhatatlanná válása miatt kellett kitelepíteni, az árvíz miatt érintett hét további ember betegség miatt kórházban van - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Hozzátette, hogy az ideiglenes tartózkodási helyen lévők közül 251 embert a dunai árhullám miatt telepítettek ki, itt a fő problémát az ingatlanok, a közintézményi épületek helyreállítása jelenti. További 242 embert a belvíz miatt telepítettek ki, főként Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyéből. Ők zömében vályogházakban laktak, ezeket a belvíz levonulása után újjá kell építeni. Dobson Tibor kitért arra, hogy még 51 településen van érvényben rendkívüli árvízvédelmi készültség, mindaddig, amíg a kormány - várhatóan kedden - meg nem szünteti a veszélyhelyzetet.

A szóvivő szerint csak a Tiszát és mellékfolyóit érintő árhullám levonulása után lehet megkezdeni az átfogó kárfelmérést, és csak akkor dönthet a kormány a kártalanítás mértékéről.

Krónika hírszolgálat


Továbbá:
18,7 milliárd forintot költöttek az árvízi védekezésre
A diákok nem találták nehéznek a magyar érettségit
Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője
Rejtő E. Tibor mindent tagad
Lezárnák az érettségi botrány ügyében indított nyomozást