A diákok nem találták nehéznek a magyar érettségit Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-08 |

A magyar nyelv- és irodalom írásbelikkel folytatódtak hétfőn a tavaszi érettségi vizsgák. A feladatsor idén is kettő feladatot tartalmazott csakúgy, mint tavaly.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az első részben szövegértés volt, itt a diákoknak egy ökoturizmusról szóló cikket kellett elolvasniuk, majd elemezni és válaszolni 8 kérdésre. Ezeknek a nagy része azt mondták, hogy kikövetkeztethető volt a szövegből is, pár esetben viszont ismerni kellett egy-egy szónak a jelentését vagy pedig nyelvtani ismeretekre volt szükség. Erre 60 percük volt.

A második részben, a szövegalkotásban három téma közül választhattak. Itt az első lehetőségnél érvelniük kellett, méghozzá arról, hogy a címek milyen hatással vannak az olvasóra, milyen elvárások fogalmazódnak meg benne, illetve, hogy a cím és a mű milyen viszonyban van. Itt Umberto Econak egy idézete jelentett némi eligazodást a diákoknak.

Ehelyett választhatták azt is - és leginkább így tettek, az első téma nem volt túl népszerű -, hogy verset elemeznek, méghozzá Márai Sándornak a Halotti beszédét. Itt is meg voltak adva a szempontok: az emigráns költő viszonya hazájához. Sokan választották ezt, akárcsak a harmadik lehetőséget, ami egy összehasonlító elemzés volt Vajda János Húsz év múlva, illetve Juhász Gyula Anna örök című verse között. A második részre, tehát a szövegalkotásra 180 percük volt.

A diákok általánosságban azt mondták, hogy a feladatsort könnyűnek találták, és nem hinnék, hogy bármi baj lenne.

Emelt szinten a szövegértési feladat Petőfi Sándor: Apostol című verséről szólt. Ezután Ady Endre egyik versét kellett elemezniük az érettségizőknek, majd egy hozzászólást kellett írniuk egy diákkonferenciára a fiatalkorúak egészségügyi problémáiról. Végül a műfordításról kellett véleményt írniuk.

Két vidéki iskolába egyébként kevesebb érettségi tételsor érkezett , mint ahány diák írásbeli vizsgát akart tenni magyar nyelv és irodalomból; a hiányt pótolták - mondta a közoktatási helyettes államtitkár. Sipos János hozzátette, hogy ezekben az iskolákban is rendben elkezdődött az írásbeli.

Krónika hírszolgálat


Továbbá:
18,7 milliárd forintot költöttek az árvízi védekezésre
Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője
Rejtő E. Tibor mindent tagad
Lezárnák az érettségi botrány ügyében indított nyomozást
Kevesebb volt a tétel, mint a diák