Euróban kaptak borravalót Hozzáadás a gyűjtőhöz
Megelőzték német társaikat a szentesi diákok

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-06 | Balázsi Irén

Münchenben tanultak és dolgoztak a szentesi Zsoldos Ferenc középiskola diákjai, akiket teljesítményük alapján visszavárnak a fodrászüzletekbe. Tetszett a lányoknak a kinti élet, mert – azt mondják – ott természetesen lehet viselkedni, s a fiatalok frizuráján sem botránkozik meg senki.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentpéteri Márta is jól elsajátította itthon a fodrászat fogásait. Fotó: Tésik Attila
Szakmai tárgyakat tanít a fodrászoknak Medgyesi Arnoldné a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskolában és Szakiskolában. Német szakos kolléganőjével, Karácsonyiné Bozó Erikával ő is elkísérte a diákokat Münchenbe, ahová a Leonardo program keretében jutottak el. A szentesi tanulók pályázaton nyerték a szakmai utat Németországba, ahol három hetet tölthettek a közelmúltban. A tanárnő említette: egy olyan oktatási intézményben voltak, ahol csak fodrászokat és kozmetikusokat képeznek.
Medgyesiné azt mondta a müncheni tanulmányúton részt vett nyolc tanítványukról, név szerint Gajdos Kittiről, Babcsán Szabináról, Szilágyi Juditról, Ambrus Renátáról, Héjja Szilviáról, Szarka Olgáról, Szentpéteri Mártáról és Klimek Olgáról, hogy szerinte mind elméletből, mind gyakorlatból felkészültebbek a német fiataloknál. A lányok a hét első napját az iskolában töltötték, keddtől pedig a hét végéig fodrászüzletekben voltak gyakorlaton. A diákok elmondták, hogy vendéglátóiknál több fiú választja ezt a szakmát: ott az osztály egyharmada fiú, míg náluk csak egyetlen srác van.

Münchenben az tetszett Gajdos Kittinek, hogy ott nem botránkoznak meg a fiatalok extrém hajviseletén, bátran kimehetnek az utcára, nem keltenek feltűnést. Gyakorlatuk során a lányok azt tapasztalták: a középkorosztály és az idősebbek járnak fodrászhoz, a fiatalok saját maguk készítik frizurájukat. Van divatbeli különbség is, nálunk a sima, tépett haj hódít, míg a német nőknél feltűnnek a hullámok. Ambrus Renáta a dauert említette, az ottani üzletben ő is készített ilyet a vendégeknek. Érdeklődésünkre elmondták, hogy Münchenben is van borravaló. Szarka Olga egyik nap 22 eurót, közel hatezer forintot kapott a hölgyektől, mert elégedettek voltak a munkájával. Egyébként pedig ott sokkal többe kerül ez a szolgáltatás, mint nálunk. Idehaza a hajmosás, vágás és szárítás átlagban 2300 forint, a német üzletekben ugyanezért 10 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetniük a kuncsaftoknak.

A szentesi lányok egyébként olyan jól dolgoztak a három hét alatt a müncheni fodrászatokban, hogy visszavárják őket a későbbiekben. Közülük többen el tudnák ott képzelni az életüket a szakmunkás-bizonyítvány jövőre esedékes megszerzése után. Odakint kaptak egy olyan oklevelet, amelyet az unió országaiban is elfogadnak, vagyis EU-konform képesítést szereztek.


Továbbá:
Száz évére nagyon büszke a szentesi Ibolyáné
5. választókerület: nyolc település közül négy a nyertesé
Tovább tárgyalnak a kastélyról
Sportot űznek a kivágásból
Korszerűsítették a szentesi mentőállomást