Sportot űznek a kivágásból Hozzáadás a gyűjtőhöz
Felszólítást kapnak a fapótlásra Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-04 | Balázsi Irén

Lakossági bejelentés alapján érték tetten azt a szentesi férfit, aki a város több pontján termelte ki a közterületről az akácokat. A főkertész engedélye nélkül egyetlen fát sem szabad kiszedniük az ingatlanok tulajdonosainak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Marcsó Katalin közterület-felügyelőt is meglepte a látvány Szentesen. Fotó: Tésik Attila
Szentes Kisér nevű városrészében többször feltűnt az utóbbi időben egy férfi, aki se szó, se beszéd, hozzákezdett a házak előtti fák kivágásához. Az egyik alkalommal úgy bukott le az illető, hogy az épület tulajdonosa éppen hazament, és felelősségre vonta az alkalmi favágót. A szentesi közterület-felügyelő, Marcsó Katalin és a város főkertésze, Baloghné Berezvai Csilla is tanúja volt ugyancsak a Kisér egyik utcájában, amikor akácfákat szedett ki – a korábbi bejelentés személyleírása alapján – ugyanaz a férfi.

Megkérdezték persze tőle, miért vágja ki a közterületről a növényeket, mire azt felelte: a ház idős lakója bízta őt meg ezzel a feladattal. A főkertész elmondása szerint az ingatlan betegeskedő tulajdonosa nem volt tisztában azzal, hogy engedély nélkül nem lehet kiszedetni a fákat. De ha már megtörtént a baj, köteles új növényeket ültettetni az idős asszony a háza előtti közterületre. A főkertésszel úgy egyeztek meg, hogy füzek kerülnek majd az akácok helyére.

A városban Baloghné Berezvai Csilla a közterület-felügyeleti csoporttal több alkalommal ellenőrizte az illegális fakivágást, valamint a növények csonkolását. Legalább húsz helyen találtak szabálytalanságot: mintegy száz fa esett áldozatul az ingatlantulajdonosok felelőtlensé-
gének. A városházáról levelet kapnak mindazok, akik engedély nélkül szedték ki a növényeket, és felszólítják őket, hogy pótolják a hiányosságot. A főkertész azt is elmondta: amennyiben nem tesznek eleget a kötelezettségüknek, akkor szabálysértési eljárást kezdeményeznek ellenük.

A kiróható bírság összege elérheti a harmincezer forintot is. Kiderült továbbá: nem mindegy, hogy milyen növényt ültetnek a kivágott fa helyére. Az egységes városkép érdekében ki kell kérni Baloghné Berezvai Csilla tanácsát. Az biztos: közegészségügyi szempontok alapján gyümölcs- és nyárfát nem fog ajánlani a szakember.

Nemcsak az illegális fakivágók, hanem a csatornaépítők is csökkentették az állományt a közterületen. A cég dolgozói persze csak azokat a növényeket távolították el, amelyek útjában voltak a szennyvízvezetéknek. A városi főkertész tájékoztatása szerint a kivitelező ősszel fogja pótolni a Jókai, Munkás és Dr. Berényi Imre utcában, valamint a Korsós soron a mintegy harminc fát és cserjét.


Továbbá:
Korszerűsítették a szentesi mentőállomást
Parádéztak a gyerekek a szentesi főutcán
Palacsinta a katonáknak
Felújítják a hősi emlékművet
Lemond a megye tizenhat kiállítóhelyről