Túl vagyunk az árvíz nehezén Hozzáadás a gyűjtőhöz
A jövő héten megszűnhet a rendkívüli árvízi készültség

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-04 | Farkas Csaba

A jövő hét elején a kormány várhatóan visszavonja a rendkívüli helyzetet, és megszűnik a rendkívüli árvízvédelmi készültség. Ugyanakkor kezdődik a kárfölmérés. A védekezésben részt vevők iránti tisztelet kifejezéseként tegnap Szegeden tartotta sajtótájékoztatóját az Országos Műszaki Irányító Törzs.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kozák Péter szegedi védelmi vezető mutatja az eddigi legmagasabb szintet. Fotó: Karnok Csaba
Sikeresen leküzdötte a vízügy – a vele együttműködőkkel együtt – az eddig soha nem látott mértékű árvizet. Bár még mindig bekövetkezhetnek előre nem látott események, hiszen az időjárásnak és a vele szorosan összefüggő vízállásnak parancsolni nem lehet. De ha az eddigi tendenciák nem változnak, az árvízi védekezés harmadik harmadába érkeztünk. Az első szakaszban a helyenkénti magassági problémákat kellett megoldani, azaz nyúlgátakat építeni. A második szakaszban a legnagyobb feladat az árvízi jelenségek kezelése volt, ami helyenként jelentős honvédségi és más külső erők bevonásával sikerült.

Húzódik vissza a víz

Kissé gyorsul a folyók apadása. Tegnap Csongrádnál 951 centi magas volt a Tisza, Mindszentnél 983 centit mutatott a mérce, a Hármas-Körös Kunszentmártonnál 950 centi volt. A tíz nappal ezelőtti tetőzés óta a vízszint jó nyolcvan centit csökkent. A Maros apadása Makónál szintén fölgyorsult némileg, tegnap 411 centi volt. A Duna apadása Újvidéken sajnos megállt, ám a Tisza-torkolat környékén egyelőre változatlan tempóban, napi hét-nyolc centit csökken a vízszint.

A harmadik szakaszban is fel kell készülni esetleges káreseményekre.
A védekezők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezéseként az Országos Műszaki Irányító Törzs tegnap nem Budapesten, a szokásos helyen, hanem a legutóbbi idők védekezésének egyik legfontosabb helyszínén, Szegeden tartotta tájékoztatóját. Reich Gyula sajtószóvivő nyugtázta, hogy a Tisza végig apad. Tegnap délelőtt Szegednél 930 centi volt a vízállás szintje – közölte Andó Mihály, az Atikövizig főmérnöke.

Ez már messze van a tetőzéskor, április 21–22-én mért 1009 centitől, de még mindig nagyon magas. Különösen akkor értékelhetjük eléggé a védekezés eredményességét, ha tudjuk, hogy – mint Kaszás Mihály, a védelmi bizottság titkára utalt rá – 1879-ben a Tisza 806 centi körüli vízállásnál vitte el a várost. Hogy most nem történt ilyen nagy baj, abban szerepe van az igazgatóság összterületén épült 52 kilométernyi nyúlgátnak és a 12 kilométernyi bordás megtámasztásnak is.

A nagyrétiek még nem térhetnek haza

– Még pontosan nem tudni, mikor térhetnek vissza otthonukba a csongrád-nagyréti tanyák lakói – mondta Szöllősi Sándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója. Elsősorban a nagy létszámú állatállomány visszatelepítése okoz gondot – az állatok jelenleg karanténban vannak, és egészségesek.

A jövő héten a kormány várhatóan visszavonja a rendkívüli helyzetet, és megszűnhet a rendkívüli védekezési készültség – ha csak nem kap váratlan utánpótlást a folyó, a zöldárhozó csapadékból. Legkorábban május 13–14-ére húzódhat vissza medrébe a Tisza. A kárfelmérés nemsokára kezdődhet.

Kovács István dandártábornok elmondta, már csak száz katona munkájára van szükség a fővédvonalakon. De továbbra is több százan állnak készenlétben a laktanyákban, váratlan történések esetére.


Továbbá:
A Biggeorge’s Kft. átverése
Ligeti majális a májusi esőben
Majális idején könnyebben nyílik a pénztárca
Hóbiárt: szaladt a konyha
Szövetségben volt az erő