Korszerűsítették a szentesi mentőállomást Hozzáadás a gyűjtőhöz
Megegyeztek a háziorvosok

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-05-03 | Balázsi Irén

Korszerű orvosi rendelőket alakítottak ki a szentesi mentőállomáson, ahol májustól a kistérségi központi ügyelet működik. A város és a községek háziorvosai a betegek érdekében egyezséget kötöttek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A községekben is jó szolgálatot tesz a nélkülözhetetlen eszközökkel felszerelt terepjáró. Fotó: Vidovics Ferenc
A Belügyminisztérium pályázatán mintegy tízmillió forintot nyert korábban a szentesi kistérségi társulás az egészségügyi ellátás színvonalának emelésére. Az összegből az európai uniós normáknak is megfelelő orvosi rendelőket alakítottak ki a mentőállomáson, ahol csaknem tíz éve működik az éjszakai ügyelet. A mostani fejlesztés azt szolgálta, hogy a kistérség betegeiről is képesek legyenek gondoskodni. Azért vásárolták a terepjáró gépkocsit a pályázaton nyert forrásból, hogy szükség esetén a várostól legtávolabbi községbe, Eperjesre, vagy a nehezen megközelíthető tanyavilágba is eljuthasson a beteghez az orvos.

A mentőállomáson lévő központi ügyeleti rendszernek a Szentes környéki hét község közül csak hat a tagja. Mint azt korábban megírtuk, a fábiánsebestyéni önkormányzat nem csatlakozott az egészségügyi társuláshoz. A település polgármestere, Kós György háziorvos lapunknak azt mondta: képviselő-testületük döntése szerint ők helyben oldják meg az ügyeletet. A nagymágocsi polgármester, Czabarka János az új rendelők tegnapi átadási ünnepségén érdeklődésünkre elismerte: olyan értelemben visszalépést jelent a Szentesen működő központi ügyelet, hogy náluk eddig három orvos gondoskodott a betegekről. Ám az uniós szabványok szerint nem kötelezhetők arra, hogy a nap minden órájában a páciensek rendelkezésére álljanak. Azt már Szirbik Imre szentesi polgármester említette: a kistérséghez tartozó valamennyi település nem is képes eleget tenni azoknak az előírásoknak, amelyek az ügyeleti rendszer üzemeltetéséhez szükségesek.

Megváltozott az ügyeleti rend

Május 1-jétől megszűnt az orvosi ügyelet délutánonként Szentesen, a Klauzál utcai rendelőben. Helyette a mentőállomáson kialakított helyiségekben fogadják a felnőtt betegeket hétköznap délután 3 órától reggel 7-ig; szombaton, vasárnap és ünnepnapokon pedig 24 órás ügyeletet tartanak. Ugyancsak a mentőállomáson látják el a gyermekeket hétköznap délután 3 és 5 óra között, a hét végén és ünnepnap pedig délelőtt 9-től 11 óráig. A rendelési időn kívül a gyermekorvosi ügyelet a kórház gyermekosztályán működik.

Korábban volt némi feszültség a községekben és a városban praktizáló háziorvosok között. Mint azt megírtuk: az utóbbiak közül csak néhányan vettek részt az éjszakai ügyeletben, és ezt nehezményezték a kollégáik a kisebb településeken. Dr. Szuly Levente szentesi háziorvos érdeklődésünkre elmondta: a megegyezés értelmében ők ügyelnek délután, éjszakánként pedig a községek háziorvosai, és néhány szentesi is vállalkozott rá. Azt is hozzátette, hogy a nappal teljesített szolgálat díja természetesen alacsonyabb az éjszakainál. A mentőszervezet megyei vezetője, Simon Marianna főorvos úgy véli: a szentesi önkormányzat 1996 óta arra törekszik, hogy megfelelő körülményeket teremtsen az ügyeleti rendszer működéséhez. A régióban egyébként Szentes a második, ahol egy helyen alakították ki az orvosi rendelőket a felnőttek és a gyermekek ellátása érdekében.


Továbbá:
Parádéztak a gyerekek a szentesi főutcán
Palacsinta a katonáknak
Felújítják a hősi emlékművet
Lemond a megye tizenhat kiállítóhelyről
Siker lett Szentesen a White Party